Gépmadarak testközelből

2018.09.10. 07:00

A családoké volt a terep a pápai bázisrepülőtéren

Az ilyen programok remek alkalmat biztosítanak magyar és külföldi katonák ismerkedésére, a kapcsolatok és barátságok erősítésére – fogalmazott köszöntőjében az MH Pápa Bázisrepülőtéren tartott családi napon Bjorn ­Gohn-Hellum ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) parancsnoka.

Polgár Tibor

Az eseményre azokat várták a családjukkal, hozzátartozóikkal, akiknek a pápai légikikötőben van vagy volt a munkahelyük. Mint ismert, a reptér három katonai szervezetnek ad otthont: a NATO Légiszállítást Kezelő Programirodának, a Nehéz Légiszállító Ezrednek, valamint az MH Pápa Bázisrepülőtérnek. Emellett szolgáltatóként jelen van itt a Boeing repülőgépgyártó vállalat.

A jó hangulatú rendezvény megnyitóján az ünnepélyes zászlófelvonást követően Gangler László ezredes, repülőtér-parancsnok elmondta: negyedik alkalommal szerveztek családi napot, amelyen a bázis dolgozói és az ő kikapcsolódásuk van a középpontban, akik kemény munkával működtetik a légikikötőt. Hozzátette, többen a mai napon is különböző szolgálatokat látnak el. Az ezredes megjegyezte, a családi nap egyik fontos célja, hogy a hozzátartozók is bepillantást nyerjenek a repülőtér mindennapjaiba.

Bjorn Gohn-Hellum kifejtette, a kötetlen programok során magyar és külföldi katonák ismerkedhetnek egymással, és a kikapcsolódás közben tapasztalatokat is cserélhetnek. A HAW parancsnoka kiemelte, ez a második alkalom, hogy a nemzetközi Nehéz Légiszállító Ezred és az MH Pápa Bázisrepülőtér közösen szervezte meg a családi napot, ez pedig jól szimbolizálja a két szervezet közötti példás együttműködést.

A köszöntők után zenélt a Magyar Légierő zenekara, majd légi bemutatót tartott a Magyar Honvédség egyik JAS–39 Gripen vadászgépe.

A gyerekeket különböző játékos programok várták, többek között volt ugrálóvár, trambulin, rodeóbika, kézműves-foglalkozás, továbbá hagyományőrzők bemutatója. Meg lehetett tekinteni például a katonai bázis különleges gépeit, járműveit, egy harci helikoptert, valamint a 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban megépítés alatt lévő emlékműre kerülő MIG–21-es vadászrepülőgépet. Az érdeklődők ugyancsak testközelből vehették szemügyre a Pápán állomásozó egyik C–17-es teherszállító repülőgépet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!