A kék ezer árnyalatával

2018.03.26. 20:00

Rendezvénysorozattal emlékeztek Ajkán az autizmus világnapjára

Az „Én is olyan vagyok, mint Te, mégis más” jelmondattal a középpontban a napokban tartották az autizmus köré szervezett háromnapos rendezvénysorozatot.

Borsos Renáta

A résztvevők örömmel eresztették szélnek a program végén a kék színű léggömböket (fent). (balra) Fotó: Borsos Renáta, Györkös József

Száz emberből egy autista

A rendezvény szakmai előadásainak a művelődési központ adott helyszínt. A szakmai napot Nagy Gábor gyógypedagógus nyitotta meg. Elmondta, az adatok szerint száz emberből egy autista. A városban a Molnár Gábor Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény (EGYMI) és a tőle függetlenül működő Molnár Gábor Műhely Alapítvány foglalkozik intézményi keretekben, többek között autistákkal is. Az autizmus spektrum zavarok pedagógiája szakos gyógypedagógus, Berkes Szilvia által az autizmus világnapja tiszteletére szervezett rendezvénysorozat sikeréhez mind a két intézmény hozzájárult előadókkal és szervezéssel.

Az érdeklődők vagy az autizmusban bármilyen formában érintettek az előadást követően kötetlenül is beszélgethettek Pollák Éva gyermekgyógyász főorvossal

A programokon részt vettek az érintettek, a támogatók, illetve a szimpatizánsok, akik szerettek volna többet megtudni a sokakat érintő jelenségről. A fennálló autizmus esetében a legtöbb eredményt jelenleg a gyógypedagógiai módszerektől, a viselkedésterápiáktól lehet várni.

Asperger-szindrómás művész beszélt a betegségéről

Az első napon szakmai konferenciát tartottak jelentős előadásokkal. A teljesség igénye nélkül hallhatták Berkes Szilviát az autizmus és integráció, valamint az érzelmi tréning témakörében előadni. Ellátogatott a rendezvényre Fekete Gy. Viktor, Asperger-szindrómás művész, aki Beszéljünk az autizmusról című előadásával sokak véleménye szerint katartikus pillanatokat szerzett. Máll Anikó autizmus szakos gyógypedagógus a babzsákos fejlesztésről, míg Petró Dorottya logopédus, az autizmussal élő gyermekek beszédindításáról, továbbá Benyó Ákos a Molnár Gábor Alapítvány képviseletében a fogyatékossággal élők munkába állásának nehézségeiről tartott előadást.

Az autizmus és a diéta

A második napon Pollák Éva gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus, főorvos, Az autizmus és a diéta címmel tartott előadásában kifejtette, hogy az esetek többségében egy autista gyermek étkezési zavarokkal küzd. Vagy túl sokat eszik és habzsol, vagy túl keveset. Az utóbbinál étvágyhiány és túlzott szelektivitás jellemzi a táplálkozást. Ezek a szélsőséges táplálkozási szokások emésztőrendszeri panaszokhoz vezetnek. Az egyoldalú étkezés negatív hatásait elkerülendő, szakemberrel konzultálva a tápanyaghiányos állapot felszámolására, érdemes étrend-kiegészítőket fogyasztani. Sok esetben speciális étrend kialakításával sikerrel lehet tenni életminőségük javításáért. Hatékony lehet a gluténmentes, tejmentes, kazeinmentes étkezés. A doktornő a fehér cukor ártalmaira is felhívta a jelenlévők figyelmét.

A résztvevők örömmel eresztették szélnek a program végén a kék színű léggömböket Fotók: Borsos Renáta, Györkös József/Napló

Kék színű lufik a levegőben

A tartalmas rendezvénysorozat koncertekkel és a hagyományos, a világnaphoz kapcsolódó szimpátiafelvonulással zárult, amelyen a résztvevők egyszerre eresztették szélnek a kék színű – az autizmust szimbolizáló – léggömbök sokaságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!