gyermek színjátszók találkoztak

2018.04.23. 14:00

Arany János Ágnes asszonyával tarolt a veszprémi Színvilág

A Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár közös szervezésében zajlott szombaton a XXVII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Veszprém megyei fordulója, melyen számos településről érkeztek diákszínjátszók.

Leitner Vera

Tizenkét produkciót tekinthetett meg a közönség

– Az előző évek tapasztalatai alapján idén is igazi, katartikus színházi pillanatokban lesz részünk. Ezek a gyerekek tükröt mutatnak kortársaiknak és a felnőtteknek. Remélem, hogy ha ebbe belepillantunk, akkor közelebb kerülünk ahhoz, amit ők gondolnak arról a világról, melyben élnek – mondta el Angeli Katalin, a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár vezetője, kiemelve, ebben az évben többen érkeztek a megyei fordulóra, mint tavaly: idén összesen tizenkét produkciót tekinthetett meg a közönség, négyet a közösségi ház színháztermében, nyolcat a kamarateremben.

Nagy öröm, hogy ilyen sokan foglalkoznak színjátszással

A diákok előadásait Dolmány Mária és Zalavári András drámapedagógus zsűrizte. – Nagy öröm, hogy ilyen sokan foglalkoznak színjátszással, és mindnyájan meg akarják mutatni azt, amin az előző időszakban dolgoztak. Azt gondolom, hogy a munka java már mögöttetek van, tekintsetek úgy erre a napra, mintha ennek a felkészülésnek a gyümölcsét szüretelnétek most le – biztatta a diákokat Dolmány Mária, aki elmondta, az értékelés számos szempontja közül kiemelten fontos volt az, hogy az adott előadás mennyire a diákoké ténylegesen; mit mond el róluk, miként kapcsolódik hozzájuk.

A fellépő diákok a mozgalmas nap során a parkban népi fajátékokkal játszhattak, a földszinti és emeleti előcsarnokokban pedig kézműves foglalkozásokon vehettek részt, a felkészítő tanárokat a nap végén pedig közös konzultációra várta a zsűri.

Díjak és különdíjak

Az eredményhirdetésen Horváth Éva polgármester Pétfürdő Önkormányzatának nevében különdíjat adott át a veszprémi Színvilág csoportnak, melynek egyik fellépője, Rózsás Júlia különdíjat kapott szerepformálásáért is. A berhidai Pereszke csoport, a magyarpolányi Galagonya csoport és a veszprémi CsosziBoszik előadása ezüst minősítést kapott, a balatonfüredi Négyszögletű Kerekerdő, a zirci Ma, mint Ti színjátszócsoport, a gyulafirátóti HatÁsok és a peremartoni Persze bronz elismerést vehetett át. A sümegi Rami-Szín az Újszerű színpadi formák, a veszprémi Széplelkek Társulata pedig Kiemelkedő színpadi koncentráció és együttműködés különdíjjal térhetett haza. A fellépők közül a Színvilág csoport arany minősítéssel, a noszlopi Atombomba és a magyarpolányi Alakváltó Kaméleonok csoportezüst pedig ezüst minősítéssel jutott tovább a következő, az Észak-Dunántúli Regionális Találkozóra, melyet május 12-én Keszthelyen rendeznek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!