kérdés, mi lesz a pénztárosokkal

2018.01.26. 11:30

Beváltak az önkiszolgáló kasszák?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy folyamatosan nő az önkiszolgáló kasszák népszerűsége, sőt, vannak olyan vásárlóink is, akik még akár nagy kosárral is ezeknél a kasszáknál fizetnek – ismertette a Tesco sajtóosztálya.

Polgár Bettina

Megtudtuk, áruházaikban összesen kétezer normál és körülbelül 550 önkiszolgáló kassza működik. Utóbbiak számát azonban valószínűleg bővíteni fogják.

Az önkiszolgáló kasszák bevezetése egy kényelmi szolgáltatás, mellyel vásárlóiknak szeretnének kedvezni. Legfőbb előnye, hogy megkönnyíti és gyorsítja a vásárlást. Az önkiszolgáló kasszák telepítésénél figyelembe veszik az adott áruház vásárlói létszámát, a kassza kiszolgálási kapacitását, illetve a régió hasonló áruházaiban szerzett tapasztalataikat. Arra törekednek ugyanis, hogy minden áruházukban megadják a vevőknek ezt a fizetési opciót.

Az önkiszolgáló kasszákat az úgynevezett „kiskosaras” vásárlásoknál, vagyis kevés, 1-15 darab termék vásárlása esetén használják leggyakrabban. A vásárlók már megszokták, jól és gördülékenyen kezelik a készülékeket. Ennek tükrében nem is meglepő, hogy az összes vásárlás 39 százaléka történik ilyen módon.

Ezen készülékek alkalmazása azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a kasszában dolgozókra. Emellett az önkiszolgáló kasszák területén is folyamatosan tevékenykednek asszisztensek, akik segítik a vásárlókat a készülékek használatában. Így az önkiszolgáló kasszák bevezetése miatt egyetlen alkalmazottjától sem vált meg az áruházlánc. Megtudtuk, a vásárlók részéről nagyon ritkák a visszaélések a készülék használta során, mivel az önkiszolgáló kasszák alapvetően a termékek súlyellenőrzésével működnek. Azaz, amikor egy terméket nem tesznek le a rakodófelületre, akkor a kasszakészülék nem engedi továbblépni a vevőt, aki így nem tudja folytatni a vásárlást. Emellett természetesen igyekeznek csökkenteni a visszaélések lehetőségét, így súly-adatbázis-ellenőrzés történik a készülékeknél, valamint az önkiszolgáló kasszáknál dolgozók is figyelemmel kísérik a szkennelt és a ténylegesen fizetett termékeket.

Az önkiszolgáló kasszáknál egyébként készpénzzel, bankkártyával és utalványokkal is van lehetőség fizetni, emellett a vásárlók természetesen be tudják váltani kedvezményre jogosító kuponjaikat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!