Hűsítő felfrissülés

2018.08.03. 20:00

Csapvízzel és párakapukkal enyhítik a hőséget Pápán

A tikkasztó kánikulában hűsítő csapvízzel, illetve párakapukkal biztosít enyhülést a járókelőknek a Pápai Vízmű Zrt.

Polgár Bettina

A vízosztók az időjárás függvényében hétfőtől péntekig 11 és 15 óra között kínálják csapvízzel a járókelőket

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Szili Ágnes, a Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezetője elmondta, július 30-án helyeztek ki egy ivócsappal ellátott párakaput a Fő térre, illetve egy további párakaput a Kossuth utcán is felállítottak. Emellett a héten már elkezdték a vízosztást is: a Kossuth utcai standnál az időjárás függvényében hétfőtől péntekig, 11 és 15 óra között kínálják friss csapvízzel a járókelőket.

A vízosztók az időjárás függvényében hétfőtől péntekig 11 és 15 óra között kínálják csapvízzel a járókelőket Fotó: Polgár Bettina/Napló

– A vízosztó sátorban diákok tevékenykednek, és továbbra is várjuk azon fiatalok jelentkezését, akik a közösségi szolgálatot a Pápai Vízmű Zrt.-nél szeretnék teljesíteni – emelte ki Szili Ágnes. Mint mondta, a kezdeményezés célja, hogy népszerűsítsék a csapvízfogyasztást, illetve felhívják a járókelők figyelmét: a víz a legjobb szomjoltó, ami Pápán nagyon jó minőségben áll rendelkezésre, hála a tapolcafői vízbázisnak.

– A nyári kánikulában sok folyadékot és értékes ásványi anyagokat is veszít a szervezetünk, mindkettő pótlására előnyös a fokozott vízfogyasztás. Amennyiben nem iszunk elegendő vizet, fáradékonnyá, étvágytalanná válhatunk, szédülést, fejfájást is tapasztalhatunk, vérnyomásunk lecsökkenhet. Igyunk tehát minél több vizet, ne cukros italokat, mert ezek csak elvonják a vizet a szervezetünkből – tanácsolta Szili Ágnes.

– Egyre többen vannak, akik újra és újra visszatérnek a vízosztó sátorhoz. A legmelegebb órákban nagyjából minden ötödik járókelő megáll felfrissülni és nagy megelégedéssel fogyasztják a hideg csapvizet – hangsúlyozta a Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezetője. Megjegyezte, a Kossuth utcai párakapu jelenleg ivócsap nélkül üzemel, ennek a telepítését a jövő hétre tervezik, így akkor is lehet majd itt csapvizet inni, amikor a vízosztó sátor nem üzemel.

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Szili Ágnes kifejtette, a közelmúltban megvizsgálták a város frekventált helyein lévő közkutakat. – A laboratóriumvizsgálatok igazolták, hogy nyugodtan fogyasztható a Márton István utcai és a piactéri ivókút vize, de ez igaz a Várkertben az Esterházy utca felőli lépcső tövében található kútra is. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a Fő téri szökőkutak, illetve a korsós lány látványkút nem biztosít ivóvizet. Ezek vízforgatós rendszerrel működnek, tehát ugyanazt a vizet termelik vissza, ami számottevő fertőtlenítőt is tartalmaz. Ezekből nem szabad inni, mert a nagy mennyiségű szabad klór gyomorfájást okozhat, ha pedig baktériumok is vannak a vízben, hasmenés és hányás is jelentkezhet – húzta alá a Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezetője.

Szili Ágnes rámutatott, a forró nyári napokon átlagosan 25–30 százalékkal megnövekszik a vízfogyasztás, ez azonban nem jelent problémát a vízbázisokon, hiszen bőven van tartalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!