van élet a katasztrófa után

2017.10.05. 07:00

Hét év elteltével sincs megnevezve a vörösiszap-tragédia felelőse

Nem lehet elfelejteni, csak együtt élni a múlttal, de már nem ragadunk benne. Megtanultunk együtt élni a katasztrófa okozta helyzettel, mert van élet az iszap után.

Tóth B. Zsuzsa

Ferenczi Gábor és Kovács Zoltán a megemlékezésen Fotó: Pesthy Márton

E szavakkal emlékezett a délutáni szentmisét követően Tili Károly polgármester a vörös-iszap-katasztrófa hetedik évfordulójára az emlékparkban. Mint mondta, kezdenek pozitív irányba mozdulni a dolgok a településen.

– Minden bizakodásra adhat okot, erőt mutattunk erő felett, van már jövőképünk. Erős közösséget kell kialakítanunk a felnövekvő generáció számára. Ez a feladatunk és mi tesszük a dolgunkat – mondta Tili Károly, és Lovász Amadé Ákos Vérvörös fájdalom című ver versét olvasta fel. Az ünnepségen 12.30-kor harangszó idézte fel a tragédia időpontját, majd a település vezetői és az áldozatok családtagjai az emlékezés koszorúit helyezték el az emlékparkban.

Ferenczi Gábor és Kovács Zoltán a megemlékezésen Fotó: Pesthy Márton

Az évfordulón Bolyki Balázs énekelt, az ünnepet a hagyományos fáklyás felvonulás zárta az egykori lakóházak helyén.

Devecserben a helyi Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjével kezdődött a megemlékezés a Makovecz parkban. A résztvevők az Újjászületés kápolnájánál Nagy Nándor Richárd katolikus plébániai kormányzó és Kovács Viktor evangélikus lelkész közreműködésével ökumenikus imaalkalomra gyűltek egybe, majd fáklyás menet indult az emlékparkba. Ferenczi Gábor polgármester beszédében úgy fogalmazott, hogy példátlan, pótolhatatlan veszteség érte a települést.

– Az embert nem a szavai, hanem a tettei minősítik. Azok, akik kétkezi munkájukkal vettek részt a mentésben, helyreállításban, vagy adományaikkal segítettek, mindannyian devecseriekké váltak. Tanulnunk kell a tragédiából – szögezte le a polgármester. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy hiszünk a megújulásban, de hiányérzetet okoz, hogy ma sincs megnevezve a katasztrófa felelőse. – A felelősségre vonás szinte első lépéseinél tartunk, ezért kellett a kormánynak közbeavatkoznia, közel negyvenmilliárd forintot fordított a károk elhárítására. Segítséget nyújtott a példás társadalmi összefogás is az ország minden részéről, sőt külföldről is. De a településen belül szintén, az emberek egymást segítették a bajban. Bebizonyítottuk, hogy igazán nagy baj-ban a magyarok számíthatnak egymásra. Az ipari katasztrófa következtében tízen vesztették életüket, 286-an szorultak egészségügyi ellátásra, de ezek csak számok, amelyek mögött tönkrement életek vannak. A vörösiszap 367 ingatlant rongált meg, sokaknak egy élet munkája veszett oda. Ma már az emberek a jövőt tervezik, sok minden újjá-épült, de a legfontosabb talán az összefogás volt és az, hogy az élet erősebb minden tragédiánál – mondta Kovács Zoltán. Az emlékezés napján Nagy Nándor Richárd megáldotta a közelmúltban kapott tűzoltóautót, majd koszorúzással, mécsesgyújtással fejeződött be az emlékezés a kopjafánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!