összetartó közösség

2017.10.15. 08:00

Több mint egymilliárdból fejlődhet a somlói település

Az elmúlt 9 évben több mint egymilliárd forint támogatást kapott a közel 500 lakosú somlói település, Doba, tudtuk meg Horváth Zoltán polgármestertől.

Tisler Anna

Az Erdődy-kastély angolkertjében számos növényritkaság található

A betérő már a település határánál látja, hogy gondozott, modern községbe érkezett. Somlószőlős felől Bálint Árpád fafaragó művész, egykori dobai lakos szobra áll, kicsit beljebb már látszik a Koperniczky birtok, amely a 2006-ban, 86 éves korában elhunyt Koperniczky Enyi István orvos, festő egykori lakása, fölötte pedig szálláshelyet alakított ki az önkormányzat. A festő a vagyonát az önkormányzatra hagyta azzal a kéréssel, hogy őrizzék meg a festményeit, a hagyaték maradjon egyben. A házban kápolna is van, amelyben ünnepeken misét mondatnak. A festő Budapesten élő húga, Piroska rendszeresen ellátogatott a településre, és az emeleti szobában szállt meg. Nemrég szomorú hírt kapott a község, az asszony meghalt. Koperniczky Piroskát kérésére szülőhelyén helyezik örök nyugalomra, ezért a dobaiak a temetés napján megemlékezést tartanak. Az időpontot még nem tudják. Koperniczky Piroskát sokan ismerték és szerették Dobán. Látogatásai alkalmával köszönte az önkormányzatnak, hogy megőrzik bátyja emlékét.

Az Erdődy-kastély angolkertjében számos növényritkaság található

A Somlóra érkező turisták, ha kérik, meglátogathatják a kiállítást, valamint az egykori Erdődy-kastély angolkertjét.

A klasszicista stílusú kastélyt Erdődy Károly gróf építtette az 1830-as években nyaralókastélynak, az Európa-szerte egyedülálló kertet Charles Moreau, Esterházy Miklós herceg udvari építésze tervezte.

A 90 hektáros, szépen karbantartott parkja az ország egyik legértékesebb növényzetet tartalmazó angolkertje, amelyet nemzetközileg is jegyeznek. A park, amelyen tavak is vannak, természetvédelmi terület. A kert turisták által látogatható, az épület, mivel ott a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Pszichiátriai Rehabilitációs és Szocioterápiás Osztálya működik és gyógyító munka folyik, nem látogatható. A főkaputól jobbra található a Hattyús-tó, ahonnan kiváló kilátás nyílik a Somló hegyen magasodó várromra. A víz tükrén láthatók a kastély hófehér falai. Beljebb a hatalmas méretűre nőtt kocsányos tölgyek és nyárfák ragadják meg a látogató figyelmét. A park egyik jellegzetessége a zöld mohával benőtt kőszarkofág, amelyről ma már nem állapítható meg pontosan, hogy milyen célból került oda. A kastély keleti homlokzata előtt álló szomorú japánakác az egykori növényállományból maradt meg.

Horváth Zoltán polgármester

A gyalogos természetjárók gyakran ejtik útba a Szent István-kilátót, ahonnan kiváló látkép nyílik a térségre. A természetvédelmi területen épült kilátó fennállásának 80. évfordulóját jövőre ünneplik.

Az építmény Medgyaszay István tervei alapján készült, és adták át 1938-ban. Magassága 12 méter, az építéshez a hegy bazaltköveit használták fel. A lépcsőjét nemrég újították fel.

A Somló hegy természeti ritkaságait és kiváló borait egyre többen fedezik fel. A hegy így vált népességmegtartó erővé, ugyanis a nagyobb pincészetek egész éven át biztos megélhetést nyújtanak, így a fiatalok a szülőfalujukban maradhatnak. A térségben felújításra szoruló lakást pár millió forintért már lehet kapni. Az alapvető szükségleteket a kistelepülések is kielégítik, Dobán van orvosi rendelő, amelyet most korszerűsítenek, két bolt, óvoda. Gépkocsija már csaknem mindenkinek van, így bárhova el tud jutni szórakozni, nagyobb bevásárlásra vagy munkába. A foglalkoztatók járatot is indítanak, egy órán belül a veszprémi munkahelyekre is el tudnak jutni. Az iskolások Noszlopra járnak, reggel hét órakor jön értük a busz, majd délután hozza haza őket.

Varga Noémi, Horváth Jázmin és Kovács Réka a babaszobában játszik

Az óvodások helyben maradnak, egy csoportban jelenleg tízen vannak, de a nevelési évben többen töltik be a harmadik életévüket, így nő a létszám. Az épületet most újították fel. A szomszédos művelődési ház külső felújítását pályázati pénzből oldják meg.

Megépítették saját forrásból a temetői utakat. A belterületi és mezőgazdasági utak karbantartásához újabb traktort szereztek be. Megvásároltak egy ingatlant, amelyikhez nagy tárolóhelyiség és udvar tartozik, így jut hely a gépek tárolására.

Gőczéné Nagy Barbara, a polgárőrség elnöke Fotó: Tisler Anna

A lakók és a hegyre látogatók biztonságára is ügyelnek. Mezőőrt alkalmaznak Somlószőlőssel közösen, és működik a polgárőrség. Az országban talán nekik van a legfiatalabb elnökük, a 27 éves Gőczéné Nagy Barbara. Az elnök elmondta, hogy a község létszámához viszonyítva sokan éreznek kedvet az önkéntes munkához. Pályázaton nyertek egy gépkocsit, amivel a hegyre és a külterületre is könnyen eljutnak. Kialakultak a járőrpárok, és főként ősszel, a betakarítás idején gyakran járőröznek a nap bármely szakában, éjszaka is. Kialakult egy összetartó közösség, akikre a település bármiben számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!