hagyományos téltemetés

2018.02.25. 11:30

Elűzték a rosszat, és eltemették a telet Almádiban

Disznóvágás, kiszebábégetés és balatoni fürdőzés is szerepelt a hagyományos téltemető programjai között szombaton a településen.

Marton Attila

A Pannónia Kulturális Központ hetedszer megszervezett télűző-tavaszköszöntő rendezvényére a hideg ellenére is több százan látogattak ki. A téltemető mulatság a korábbi évekhez hasonlóan idén is disznóvágással kezdődött: két 230 kilogramm körüli hízót dolgoztak fel a nap során Márkus Ferenc, egy vörösberényi halsütöde üzemeltetője és társai. A munkát hajnalban elkezdték, így a rendezvényre érkező vendégek már reggeltől megkóstolhatták a finomságokat. A nap során hurka, kolbász, sült húsok, orjaleves és töpörtyű is készült, emellett kóstolni lehetett főtt szívet, főtt húst és főtt nyelvet, valamint nyers húsféléket lehetett vásárolni.

Délután a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület tagjai elevenítettek fel egy téltemető népszokást.

– A néphagyomány szerint sok faluhelyen a lányok házról házra jártak, felöltöztették a kiszebábot, majd kivitték a falu határába, ahol ráolvastak minden rosszat. Ezután a betegséget, szegénységet és minden más bajt is megtestesítő kiszebábot folyóba dobták, vagy ha az nem volt a közelben, elégették, hogy elűzzék a rosszat és a telet – mondta Csiszárné Baranyai Anita, az egyesület elnöke. A kiszebáb égetése előtt előbb a Zöldág gyermekcsoportjának tagjai adtak elő felcsíki táncokat, majd a móló melletti téren felállított máglyát körülálló nézőket is bevonva jártak moldvai körtáncokat. A táncokat Szabó Sándor és Pintér Katalin tanították be a fellépőknek.

 

A népszokás felelevenítése után balatoni fürdőzéssel folytatódott a program. Schirilla György, a nemzet rozmárja mellett még kilencen – köztük két hölgy – vállalkoztak arra, hogy megmártózzanak a másfél fokos tóban. A vakmerő fürdőzők között akadt olyan is, aki Törökszentmiklósról 250 kilométert utazott, hogy részt vehessen a téli csobbanásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!