megemlékezés a sólyi templomnál

2018.11.05. 14:00

Ezer mécses fényében ragyogó dicső múlt

Ezer esztendő minden elhunyt magyarjáról emlékeztek meg péntek este a sólyi ezeréves templomnál, ahol évről évre ezer mécsessel világítják meg a kápolnát november 2-án.

Leitner Vera

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– 2009 óta minden évben összegyűlünk, és együtt emlékezünk meg minden előttünk járó ősünkről, ezer esztendő minden elhunyt magyarjáról, köztük államalapító királyunkról, Istvánról, aki ezt a templomot is alapította, és aki ezen a helyen Koppány felett aratott győzelmének emlékére állíttatott kápolnát – mondta Bikádi László Károly, a Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközség lelkésze a sólyi ezeréves templomban tartott péntek esti megemlékezésen.

 

A meghitt esemény részeként, mire a településen élők valamennyi mécsest meggyújtották a kápolnában és annak kertjében, Bikádi László Károly rövid áhítatot tartott, melyben emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy az idő mindenki felett egyformán múlik el. – Mindenkinek az élet által kirendelt ideje van csak arra, hogy jó döntéseket hozzon. De hát milyen a jó döntés? A jó döntés időt­álló – fogalmazott a lelkész, kiemelve, hogy minden hasonló megemlékezés fontos, mivel ilyenkor visszanézünk a múltra, de talán még fontosabb azért, hogy előrenézzünk a jövőbe.

A megemlékezésen felszólalt Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki beszédében hangsúlyozta, a sólyi templom a magyar kereszténység egyik első szent helye, ezért kötelességünk a kápolna állapotának megóvása, megújítása. Hozzátette, a kormány nemrég tizenkétmillió forinttal támogatta ezt a törekvést, ami azért kiemelten fontos, mivel állam és egyház csak együtt képes közösségeket építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!