Nyugodt évet zártak

2018.01.12. 07:00

Fejlesztések sora indul el Veszprémben

A tavalyi év a beruházások előkészítéséről szólt a megyeszékhelyen, amelynek eredményeként idén számos területen több száz millió forintból indulnak el fejlesztések a városban.

Marton Attila

A Petőfi Színház esetében elindult a rekonstrukciós program előkészítése Fotó: Petőfi Színház

Fotó: Petőfi Színház

- Nyugodt és dolgos esztendő volt a tavalyi, az év elején kitűzött költségvetést tartottuk, és a korábbiaknál magasabb összeget, a költségvetés 36 százalékát fordíthattuk beruházásokra – mondta Porga Gyula polgármester.

Porga Gyula polgármester Fotó: Pesthy Márton

A stabil büdzsével az előző évekhez hasonlóan magas szintű közszolgáltatásokat nyújtott az önkormányzat, mondta a városvezető, aki kiemelte, a fejlesztések közül többet önerőből hajtottak végre tavaly. Elvégezték a Petőfi utca felújításának első ütemét, teljesen megújult a Kőbánya utca, és a Budapest út egy szakasza is. Az Erdész utcában parkolók épültek, a kertvárosban befejezték a csapadékvíz-rekonstrukció első ütemét.

A tavalyi évben fontos döntést hozott a képviselő-testület a tömegközlekedés átalakításáról. Eszerint 2019. januártól a VKSZ Zrt.-n belül létrejövő igazgatóság szervezi a helyi közösségi közlekedést. Porga Gyula leszögezte, Veszprémben olyan minőségi közösségi közlekedést szeretnének elérni, amely alternatívája lehet az autós közlekedésnek, ehhez megújított buszpark, korszerű utastájékoztatási rendszer és új menetrend is szükséges a polgármester szerint.

Az egészségügy területén több fejlesztés indult és zárult le 2017-ben. Év végére elkészült a Kabay utcában az új egészségház, valamint heteken belül befejeződik a Táncsics utcai rendelő átalakítása. A szociális ellátást javítja a Völgyikút utcai demensközpont létrehozása, míg az oktatás-nevelés terén az Aprófalvi bölcsőde bővülése jelent előrelépést.

A Modern Városok Programban szereplő beruházásokról több kormánydöntés is született. Ennek köszönhetően több projekt esetén elindulhat a tervezés – így a 8-as és 82-es utak összekötése, valamint a belső körgyűrű előkészítése esetén -, míg más beruházásoknál már a kivitelezési munkák is megkezdődhetnek 2018-ban, hívta fel a figyelmet a polgármester. Az új városi uszoda építésével kapcsolatban folyamatban van az engedélyezési tervek készítése. A Petőfi Színház esetében elindult a rekonstrukciós program előkészítése, ami a tervek készítését, a hatósági engedélyek megszerzését és a rekonstrukció megvalósításához szükséges ingatlanok megszerzését jelenti. A Csermák zeneiskola belső felújítása a terveik szerint még ez év végéig elkészül. Az idei évben számos további fejlesztés kezdődik el Veszprémben hazai és európai uniós forrásokból.

A Petőfi Színház esetében elindult a rekonstrukciós program előkészítése Fotó: Petőfi Színház

- Megindul a két új körforgalom építése a belvárosban, és elkeződik az északi iparterületi közlekedésfejlesztés: a Pápai és Házgyári utat összekötő Henger utca megújítása és bővítése, valamint a Pápai és Kistó utcai közötti új szakasz kiépítése. Elindul a gyulafirátóti orvosi rendelők felújítása és az új kádártai rendelő kialakítása, valamint a Jutasi út és a vasútállomás közötti, valamint a Veszprémet és Szabadságpusztát összekötő kerékpárút építése. Elkezdődik idén a gyulafirátóti és Egry úti óvoda építése is: előbbi zöldmezős beruházásként valósul meg, utóbbinál a felújítás idejére elhelyezik a csoportokat más intézményekben – részletezi Porga Gyula.

A tavalyi és az idei évet is érinti a Veszprémi Állatkert fejlesztése: több pályázat révén több mint kétmilliárd forintból újulhatnak meg kifutók, új oktatóház épül és az intézmény irodai és logisztikai hátterét is fejlesztik. A városban lévő munkaerőhiányt igyekszik enyhíteni az önkormányzat az új, 80 fős munkásszálló megépítésével a Pápai úton, a beruházás idén elindul. A Zöld város program keretében kezdődik el az Erzsébet liget zöldterületi felújítása, valamint megújul a Dózsavárosi csapadékvíz-elvezető rendszer 2018 végén.

A polgármester arról is beszélt, Veszprém idén két nagy projektben is szeretné megmutatni magát Európának. A város képviseli Magyarországot az európai virágosítási versenyben, miután az ötvenezernél nagyobb városok között Veszprém lett a Virágos Magyarországért verseny győztese. Emellett a város pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. A település februárban mutatja be prezentációját, és ekkor szűkítik a hazai jelentkezők körét. A polgármester reménye szerint Veszprém továbbjut az utolsó körbe, a győztes várost 2018-2019 fordulóján hirdetik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!