Irány a Balaton!

2018.01.05. 14:00

Füred kapitánnyal csalogatják a kamaszokat a Balatonhoz

Kevés a kisgyermekes családoknak szóló program a Balatonnál. A kamaszbarát szolgáltatás kifejezést pedig szinte egyáltalán nem ismerik a szolgáltatók – állítja közleményében az egyik marketingcég.

Sági Ági, Tóth B. Zsuzsa

Szigliget, 2018. január 1. A hetedik alkalommal megrendezett újévi csobbanás résztvevõi a Balatonban a szigligeti strandon 2018. január 1-jén. MTI Fotó: Varga György

Akciójukkal most a kisebb és nagyobb gyerekekre irányítják a figyelmet. – Talán túlzó azt mondani, hogy nem családbarát a Balaton, de úgy gondoljuk, hogy ezen a területen vannak a legnagyobb tartalékok, a legtöbb fejlődési lehetőség – mondta el lapunknak Éskovács Péter, az akció egyik kreatív tanácsadója.

Művészeti, zenei, gasztronómiai és sportfesztiválok kavalkádja várható idén is a Balaton partján. Ennek is köszönhető, hogy a térségben a vendégéjszakák száma évről évre növekszik, mostanra jóval meghaladja a négymilli-ót. A régióban Hévíz adja a

vendégéjszakák egyharmadát, amely inkább az idősebb generáció utazási aktivitásának köszönhető. A balatoni településeken megjelenő zenei fesztiválok a fiatalabb korosztályban is népszerűvé teszik a Balatont. Ugyanakkor a gyermekes családok száma még növelhető lenne a régióban, ha számukra is lennének színvonalas programok. Ezekből meglehetősen kevés van, és azok is leginkább a nyári szünidőre koncentrálódnak. Ugyanakkor a szolgáltatók többsége sincs felkészülve az eltérő életkorú gyermekekkel érkező családok fogadására.

- A legtöbb szállodában van ugyan pelenkázó és etetőszék, de ezekben a külsőségekben ki is merül a gyermekek iránti figyelem. Ráadásul a legtöbb helyen a gyermekbarát kifejezés egyenlő a bababarát szolgáltatásokkal, de az 5 és 16 év közötti gyerekek igényeivel nem foglalkoznak, a „kamaszbarát” szolgáltatás kifejezést egyáltalán nem ismerik. A legtöbb szolgáltató úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a kamaszokat nem hozza lázba a gyerekanimáció, nem játszanak órák hosszat a légvárban – tette hozzá Éskovács Péter.

Tavaly harmadik alkalommal szervezték meg a Szuperhősök Karácsonya elnevezésű akciót. Már külföldről is kapott ajándékot a balatoni mesehős

Egy új akció keretében most arra vállalkoznak, hogy a balatoni utazási ajánlatok, kulturális programok információit megfogalmazzák a gyermekek nyelvén is, hiszen egy kiállítás lehet érdekes, ha sikerül megszólítani vele a kamaszt. Az akcióba bevonják a gyerekek szerethető mesehősét, Füred Kapitányt, és olyan egyetemistákat is, akik még nem felejtették el, hogy milyen volt kamasznak lenni. Az ötleteik alapján dolgozzák ki azokat a programokat, amelyeket majd a szállodáknak kínálnak, hogy megfelelő programokat tudjanak biztosítani az öt és 16 év közötti gyerekekkel érkező családoknak is.

- Meg kell nézni, hogy mi érdekli ezeket a kamaszokat a hétköznapokban. Nehéz kihúzni őket a számítógépek elől, olyan sztárjaik vannak, akikről a szülők sosem hallottak. Meg kell próbálni az őket érdeklő virtuális világot a szabadba áthelyezni, és az őket érdeklő fiatalokkal szervezni programokat – mondta Éskovács Péter.

- A révfülöpi fürdőhelyeken, a Szigeti és a Császtai strandon több szórakozási lehetőség közül választhattak a kamaszok tavaly nyáron – tudtuk meg Kondor Géza polgármestertől. – A fiatalokat is kiszolgálta a két fürdőnkön a több kerékpártartó, a wifi- szolgáltatás, a felnőtt fitnesz-eszközök, továbbá a szárazföldi és vízi sportpályák sora. A vízbe röplabdapályát és kosárlabdapalánkot telepítettünk, homokos kosárlabda- és röplabdapályák várta még a mozogni vágyókat. A Császtai strandon népszerű a csúszda, a vízisport-egyesületnek köszönhetően profi vízilabdapálya volt a tó vizében, és kispályás, füves és homokos focipályát is kialakítottunk, valamint strandkönyvtár nyílt – nyilatkozta Kondor Géza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!