az alma és a körte megúszta

2018.04.21. 08:00

Idén elfagyott a kajszi – gyenge lesz a termés

A tavaszi fagy legjobban a kajszibarackot sújtotta - állítja a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács sajtóközleménye. Sajnos ezt igazolja a Morello Kft. Veszprém megyei gyümölcsültetvénye is.

Sági Ági

A kajszit sújtotta a legjobban

Apáti Ferenc, a FruitVeb gyümölcsfőbizottságának elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a tavaszi fagy a legjobban a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani.

A meggy 144 hektáron virágzik. Olyan szép ez a virágzás, hogy ha csak a 40 százaléka köt, akkor is jó termésre számíthatnak

A Morello Kft. 17 hektáros felsőörsi kajsziültetvényén 100 százalékos a fagykár, idén itt nem lesz szüret. – A kajszin a virágzás szinte teljesen elmaradt, ha volt is egy-két virág, azok nem kötöttek, leestek az ágakról. Most 144 hektáron virágzik a meggy, de a kötést még nem látjuk. A fagy valószínűleg itt sem múlt el nyomtalanul, de olyan szép virágzás van, hogy ha csak a virágok 40 százaléka köt, akkor is jó termésre számíthatunk – mondta el Lénárt István cégvezető. Hozzátette: 230 méhcsalád van a területen, hogy segítsék a virágok termékenyülését, de jobb lenne borongósabb, kissé hűvösebb időjárás, mert a nagy melegben a virágok gyorsan kiszáradnak.

Van remény, ha kedvezően alakul az időjárás

A FruitVeb felmérése szerint a márciusi fagyok nem okoztak érdemi rügykárt az almánál és körténél, amelyek akár nagyon jó termést is hozhatnak, a meggy, a cseresznye és a szilva korai fajtáinál 10-40 százalék közötti rügykárt mértek, de a virágrügyek maradék 60-90 százaléka még elegendő lehet egy teljes terméshez is, ha a következő hetekben, a virágzás és terméskötődés alatt kedvezően alakul az időjárás.

A felsőörsi kajsziültetvényen százszázalékos a fagykár, idén itt nem lesz szüret – mutatja Lénárt István cégvezető Fotó: Sági Ági/Napló

Mindig három lépéssel előrébb kell járni

Május közepétől a teljes felsőörsi ültetvény bio besorolású, lejárt a hároméves átállási időszak. Ez a termesztési mód fokozott odafigyelést igényel.

- Mindig három lépéssel előrébb kell járni, és időjárástól függően azonnal beavatkozni. A csapadékra egyelőre nem panaszkodhatunk, és eddig növényvédelmi problémák sincsenek. A gazdálkodást most a késve érkező állami támogatás, illetve hiánya nehezíti, hiszen számítunk ezekre a gazdálkodás tervezésekor – tette hozzá Lénárt István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!