világbajnok

2017.10.12. 06:59

Ismét a világ élén! Litkey Farkas: Fontos, hogy kitűnő csapat vesz körül

Harmadik világbajnoki címét nyerte meg Litkey Farkas és csapata a hollandiai Muidenben rendezett Soling-világbajnokságon.

Kovács Erika

A hollandiai világbajnokságon a résztvevők öt napon át, naponta több futamban versenyeztek, és csak akkor indították el a mezőnyt, amikor megfelelő szél fújt Fotó: Zsirai Erzsébet

A szeptember 16-22-e közötti vitorlásversenyen13 nemzet 35 egysége vett részt, köztük négy magyar csapat is.

Litkey azt mondta, sikerüket a kitűnő csapatnak és a gyors hajónak köszönhették.

- Azt gondoltuk, a kanadaiakkal lesz nagy mérkőzés, rájuk készültünk, de világbajnokságon a brazilok, illetve az ukrán csapat is nagyon erős volt, kemény mezőnyben hajóztunk – utalt a versenyre a legendás hajós, akivel Balatonfüreden, a J/24-es Európa- bajnokság előtt beszéltünk.

A hollandiai világbajnokságon a résztvevők öt napon át, naponta több futamban versenyeztek, és csak akkor indították el a mezőnyt, amikor megfelelő szél fújt Fotó: Zsirai Erzsébet

A hollandiai világbajnokságról felidézte, a résztvevők öt napon át, naponta több futamban versenyeztek, és csak akkor indították el a mezőnyt, amikor megfelelő szél fújt. Litkey Farkas azt mondta, kitűnő csapattal indult, Vezér Károllyal és Oroszlán Gáborral, ők a hajósebességet és taktikát adták, így neki a vezetéssel kellett foglalkoznia.

A Solingról elmondta, ez egy volt olimpiai osztály, rendkívül leszabályozott formájú és építésű hajó, a vb-n bármelyikben is ülhettek volna, szerinte akkor is hasonló eredmény születik.

Litkey beszélt arról is, hogy mindig is azt gondolta, hogy vitorlázással szeretne foglalkozni, a hajózás iránti elkötelezettség mindig is benne volt. – Kicsit olyan ez, mint ahogy annak idején a rockzenekaroknál is, tehát hogy ebből munka és realitás lehet? Kezdetben édesanyám nem örült, hogy csak ezzel foglalkozom, már nagyon büszke és boldog, idézte fel a legendás hajós. Mint mondta, munkája sokrétű, összetett, készít vitorlákat, szervez versenyeket, ő maga is sokat versenyez, vitorlásiskolában gyerekeket tanítanak. Felesége mindig is támogatta, hogy vitorlázik, de ő a tengert szereti különösen, így október közepétől március közepéig olasz barátaikkal vitorláznak Róma alatt.

- A vitorlázás akkor kezdődik, amikor felkelek. Éreztem hasonló jó érzést a lovardában is, az ottani hangulat lehet, hogy boldoggá tenne, lehet, van még ilyen, amit nem ismerek. Nekem a vitorlázás jutott, itt boldog vagyok, elképzelhető, hogy a hegyek közt is jó élni. Én később is így szeretnék élni, vitorlázni, nincsenek más vágyaim, utalt szenvedélyére. Szerinte a jó, eredményes hajózás feltétele, hogy jól kell bírni a munkát és a monotonitást, és alapvető, hogy az ember szeresse, amit csinál.

- Nekem az is fontos, hogy kitűnő csapat vesz körül – állította Litkey Farkas, aki, amikor éppen nem vitorlázik, a kutyájával sétál. A kérdésre, hogy neki mit jelent a pénz, azt mondta, energiát ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!