megújult az általános iskola

2018.11.14. 17:30

Korszerű intézményben tanulhatnak az úrkúti diákok

Ünnepélyes keretek között átadták a napokban a Hauser Lajos Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola megújult épületét, mely európai uniós támogatással, Úrkút Község Önkormányzatának, valamint az Ajkai Közös Önkormányzati Hivatalának együttműködésében 90 millió 450 ezer forint vissza nem térítendő támogatás segítségével komplex energetikai rendszerében újult meg.

Borsos Renáta

Ünnepélyes keretek között adták át a megújult iskolát. A szalagot Óvádi Péter és Fülöp Zoltánné közösen vágták el

Fotó: Borsos Renáta/Napló

A projektzárón Ovádi Péter országgyűlési képviselő elmondta, Úrkút dinamikusan fejlődik, jó úton halad, a közelmúltban megújult a csapadékvíz-elvezetés, nemrégiben adtak át járdákat, utakat.

Ovádi Péter kiemelte, fontos, hogy a kistelepüléseken is ugyanolyan körülmények között tudjanak tanulni a diákok, mint a nagyvárosokban. Fülöp Zoltánné ismertette a sikeres projektet Fotó: Borsos Renáta/Napló

- A nemzetiségi iskola fejlesztése közel áll a szívemhez, mert a jövő nemzedékébe fektetett energia mindig megtérül. A kormány számára kiemelten fontos a múlt értékeinek és a hagyományoknak az ápolása, továbbá, hogy a kistelepüléseken is ugyanolyan körülmények között tudjanak tanulni a diákok, mint nagyvárosokban. Erre ékes példa Úrkút, megújult nemzetiségi óvodájával, iskolájával – mondta Ovádi Péter.

A település polgármestere, Fülöp Zoltánné ismertette a projektet és hozzátette, az iskolafelújítás munkálatainak teljes körű elvégzése érdekében az önkormányzat saját erőforrásából mintegy 9 millió forintot biztosított a sikeres beruházáshoz.

Ünnepélyes keretek között adták át a megújult iskolát Fotó: Borsos Renáta/Napló

- A közös munka meghozta gyümölcsét, boldogan elmondhatjuk, az Európai Unió támogatásával hosszú távra megvalósult az iskola energia- és erőforrás-hatékonyságának növelése. A fejlesztés révén megtörtént a főépület utólagos szigetelése, az épületgépészeti korszerűsítés, az azbesztmentesítés, a projektarányos akadálymentesítés és a napelemes rendszer telepítése. Gyermekeink általános iskolai oktatásának infrastrukturális feltételei a mai kor követelményeinek megfelelőek lettek. A beruházás hosszú távú célja az Úrkúton élők életminőségének javítása, a település vonzóbbá tétele a fenntarthatóság növelését, a társadalmi felzárkózást és az egész életen át tartó tanulást elősegítő fejlesztések által. Az épület energetikai felújítása, az épület szerkezeti és berendezései korszerűsítése révén az üzemeltetési kiadások jelentősen csökkennek – jegyezte meg a polgármester.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kardos Antalné elmondta, az intézmény költséghatékonyabb működésének hála, a felszabaduló anyagi forrásaikat az iskola egyéb fejlesztéseire használhatják fel a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!