örülünk a többnapos pihenőnek

2018.05.19. 08:00

Segít a korán jött nyár és a pünkösd: rekordforgalom a szálláshelyeken

Rekordforgalom várható a pünkösdi hosszú hétvégén is, ez derült ki Veszprém megye általunk megkérdezett szállodáiban.

Juhász-Léhi István, Kovács Erika

Népszerű célpont Sümeg is a hosszú hétvégén Fotó: Penovác Károly / Napló

A vendégek zöme hazai, már pénteken megérkeztek, hónapokkal korábban foglaltak szállást, Szép-kártyával fizetnek, és örültek a többnapos pihenőnek azért is, mert együtt lehet a család.

Ez már a negyedik hosszú hétvége idén

Tovább dübörög az idegenforgalom, ezt mutatják a pünkösdi foglalások megyénk szállodáiban, mely a január eleji, a március 15-ei és a húsvéti után a negyedik hosszú hétvége idén. Már az első negyedéves mérlegnél döbbenetesnek nevezte a turizmus növekedését Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, ugyanis a belföldi és a külföldi vendégéjszakáknál két számjegyű volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az ország minden régiójában és minden szállástípusban nőtt a vendégforgalom, ezen belül is a magyarok belföldi aktivitása jelentősen. Az egyik legnagyobb küldőpiac, Németország két számjegyű bővülést mutatott.

Népszerű célpont Sümeg is a hosszú hétvégén Fotó: Penovác Károly / Napló

A Balatonon húsz százalékkal lett nagyobb a forgalom, ami azt jelzi, csökkent a szezonalitás a tónál. Guller Zoltán bizonyosan további növekedésről beszélhet a pünkösdi hosszú hétvége után is, mert a foglalások tükrében már most kimondható: rekordforgalmat könyvelhet el Veszprém megye.

- Hónapokkal korábban gondoltak a vendégek a pünkösdi pihenésükre, akik péntektől hétfőig maradnak. Sümegen telt ház lesz, így a Hotel Kapitány mind a 160 szobáját lefoglalták, ezt mondta Papp Imre várkapitány.

Arról is beszélt, hogy zömében hazai vendégek érkeztek hozzájuk, akik az ünnepen különleges, alkalomhoz illő programokra számíthatnak. Sok családos vendég is foglalt náluk, ezért a gyermekekre külön gondoltak, az ünnephez kapcsolódó programokkal várják őket, a legkisebbekkel szakemberek foglalkoznak a játszószobában, ha szüleik erre igényt tartanak.

A május kiemelkedően jó hónapnak mutatkozik

Telt házas pünkösdkor a 65 szobás balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort, tudtuk meg Rádóczy Andrea tulajdonos, szállodaigazgatótól. Náluk a vendégek hetvenöt százaléka magyar, vegyesen jöttek párok és családok, a gyermekekkel külön óvónő foglalkozik a játszószobában. A többi vendég külföldről érkezett pénteken, elsősorban Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból és Szlovéniából. A tulajdonos azt mondta, pünkösd a szokásos forgalmat mutatja a szállodában, a május viszont kiemelkedően jó hónapnak mutatkozik, több a foglalás, mint egy évvel ezelőtt. A kitűnő, nyarat idéző idő vonzotta a vendégeket a Balatonhoz, és a rendkívül gazdag városi programok iránt is nagyon sokan érdeklődnek Balatonfüreden.

Füreden is nagy forgalomra számíthatnak Fotó: Pesthy Márton / Napló

A szállodákban azt is megtudtuk, hogy a vendégek szívesen egyenlítik ki számláikat Szép-kártyával, és a hosszú hétvégék miatt nem csökken a többi, átlagos hétvége forgalma. A megkérdezett turisták azt mondták, nagyon jól jön nekik a többnapos pihenés, a családosok pedig annak örültek, hogy végre együtt lehetnek hosszabb ideig. Sokan utaltak arra, hogy kimozdulnak a szállodákból, ismerkednek a környékkel is, sétálnak, kirándulnak, vagy részt vesznek különféle programokon.

A hirtelen jött jó idővel megérkeztek a turisták is

Kovács-Árvai Ágnes, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület munkatársa érdeklődésünkre elmondta, a hirtelen jött jó idővel megérkeztek a turisták is a Balatonra, akiknek nem lehet okuk panaszra, hiszen már a szezonkezdet előtt is kitűnő programok közül csemegézhettek. Nem lesz ez másként az előttünk álló újabb hosszú hétvégén sem.

- Az idei év tele van hosszú hétvégékkel, ami nagyon jó és sok lehetőséget ad, amire a szállásadók és a programszervezők is felkészültek – erről is beszélt Zakar Zelinda, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM-menedzsere, aki kiemelte a Balaton körüli sportrendezvényeket is, amelyek tavasszal az aktív turizmust jelentik. Mint mondta, ezek az események népszerűek, szeretik az emberek. – Alsóörs igazán szerencsés, ugyanis már június 6-án, a Harley-Davidson fesztivállal elkezdődik a szezon – tette hozzá.

Neubauer Sándornétól, a veszprémi Villa Medici Hotel és Étterem egyik tulajdonosától megtudtuk, hogy szállodájuk kétharmados telítettséggel működik majd a hosszú hétvégén, és Nosztalgia Gardenbe várják a vendégeket, hiszen a személyzet „másik fele” – szakácsok és pincérek – a Gourmet Fesztiválon vesz részt a fővárosi Millenáris Parkban.

TANÁCS SZÉP-KÁRTYÁSOKNAK

Az OTP-csoport tájékoztatása szerint május 7-én 2,9 milliárd forint volt a bank által kiadott Szép-kártyákon abból az összegből, amit a munkáltatók 2016-ban utaltak a kártyabirtokosok részére. Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP-csoport cafeteria-üzletágvezetője a közleményükben kiemelte: érdemes hónap végéig felhasználni a rendelkezésre álló keretet, különben a banknak a fennmaradó összeget a jogszabályok alapján vissza kell utalnia a munkáltatóknak. Akár a pünkösdi hosszú hétvégére vagy a nyári belföldi előfoglalásokra is fordítható az összeg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!