a mai napig nincs felelőse

2018.10.05. 07:00

Nem halványul a vörösiszap-katasztrófa emléke

Nyolc esztendeje szakadt át az Ajka melletti vörösiszap-tározó fala, aminek következtében több mint egymillió köbméter vörösiszap öntötte el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt.

Borsos Renáta, Tóth B. Zsuzsa

Az évforduló alkalmából Devecser önkormányzata és a lakosság közösen emlékezett meg a tragédiáról. A rendezvény a helyi ifjúsági fúvószenekar térzenéjével kezdődött a Makovecz parkban, majd az Újjászületés kápolnájánál ökumenikus imával folytatódott. Az istentiszteletet Nagy Nándor Richárd katolikus plébániai kormányzó és Kovács Viktor evangélikus lelkész közösen celebrálta. A szakrális helyszínről fáklyás menet indult az emlékparkba.

 

Az emlékparkban a település polgármestere, Ferenczi Gábor szólt a megjelentekhez. Beszédében kifejtette, az elmúlt nyolc év kellő türelmi időt adott mindannyiuknak arra, hogy bízzanak a magyar igazságszolgáltatásban és abban, hogy a katasztrófával kapcsolatos elvarratlan szálak elvarrásra kerüljenek. Hozzátette, mai napig nincs pontos információ arról, hogy mi okozta a tragédiát, illetve arról sem, hogy ki vagy kik a felelősök az ipari katasztrófáért. A bírósági eljárás nem zárult le, sőt a Győri Ítélőtábla az elejétől újraindíttatta az egész eljárást.

– Ahhoz, hogy a lakosság kellő és megnyugtató információkat kapjon, kezdeményezem a vörösiszap-katasztrófa okait vizsgáló egykori parlamenti bizottság záróbizottsági ülése titkosításának a feloldását. Hivatalból, Devecser város polgármestereként pedig bekérem a Mal Zrt. egykori privatizációs szerződését, különös tekintettel az abban foglalt környezetvédelmi vállalásokra. Végezetül azt kívánom közösségünknek, hogy ne a múltba révedjünk, hanem tekintsünk a jövőbe, merítsünk erőt abból az összefogásból, ami itt, Devecserben megvalósult. Meggyőződésem, hogy összefogással semmi sem lehetetlen – mondta Ferenczi Gábor.

Az esemény az emlékezés koszorúinak elhelyezésével folytatódott, majd a Rotary-házban Bánhelyi József fotóiból összeállított kiállításnak a megtekintésével zárult.

Kolontáron is megható ünnepséggel emlékeztek a vörösiszap- katasztrófa áldozataira a település lakói és barátaik csütörtökön este. Kora délután harangszó idézte a tragédia időpontját, majd a délutáni szentmisét követően az emlékparkban Tili Károly polgármester mondott beszédet.

– Nyolcadik alkalommal idézzük fel, hogy mi történt 2010. október 4-én. Akkor egy óra alatt, mialatt átrobogott a településen, örökre megváltoztatta azt a vörösiszap. Aki részese volt a tragédiának, soha nem fogja elfelejteni. Nem is lehet, úgy gondolom. Nem lehet feledni, hogy egyik pillanatról a másikra a település több mint egy százalékát elveszítettük, több mint száz ember vált földönfutóvá értelmetlenül. A mai napig keressük a választ a miértre, még mindig nincs megnevezve a felelős. De örömteli dolog, hogy néhányan nem hagynak minket magunkra. Minden évben velünk közösen emlékeznek érdi barátaink. Köszönet ezért Solti Gábornak, aki barátaival, köztük Bolyki Balázzsal az elsők között csalt mosolyt az itteniek arcára a tragédia után – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a településnek van jövője, ezt bizonyítja az a tény is, hogy folyamatosan költöznek lakók Kolontárra, az önkormányzati telkek sorra elkelnek. A település él, élni fog, szebbé és jobbá tehetik az ott élők közös akarattal.

Az ünnepségen idén is Bolyki Balázs énekelt, azonban első ízben elkísérte őt a kórusa, a Soul and Gospel. Végül a hagyományok szerint mindenki fáklyával a kézben sétált végig az egykori utcák helyén, mécsest gyújtva, meg-megállva a házakat jelző tábláknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!