felhőbe küldik az adatainkat

2018.03.09. 07:00

Sokrétűségében rejlik az e-recept hatékonysága

Az e-receptet tavaly december 15-től vezették be az egészségügyi ellátóknál, jelenleg teszt fázisban használják, rengeteg ellenőrzési és tanulási folyamat jellemzi még a gyakorlatban, de több aspektusból vizsgálva, idővel előnyökkel jár majd.

Borsos Renáta

Alfási Tünde patikus a veszprémi Tündérkert gyógyszertárban. Még nem mindenki használja a gyakorlatban az e-receptet, de a patikák esetében nincs türelmi idő Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ki, mikortól használja?

A gyógyszertárban, a háziorvosnál és a kórházi ellátásnál egy virtuális, felhő alapú rendszerben kell gondolkodni. Minden háziorvos csatlakozott már a felhő alapú elszámoláshoz, de még nem mindenki használja a gyakorlatban az e-receptet. A magánpraxisok és az Országos Mentőszolgálat egy év türelmi időt kaptak az átállásra. A gyógyszertárak esetében nincs türelmi idő, egységesen már az új digitális rendszerrel dolgoznak. Ahhoz, hogy a laikusok is tisztában legyenek vele, milyen előnyöket hordoz a későbbiekben az e-recept rendszere, Stark Borbála szakgyógyszerészt, patikatulajdonost kérdeztük.

Stark Borbála szakgyógyszerész az e-recept távlati előnyeiről beszélt Fotó: Borsos Renáta/Napló

Felhőbe kerül a beteg összes adata

- Kicsiben úgy tudnám szemléltetni, hogy a háziorvos, amikor használja az új rendszert, ő már nem receptet ír, hanem felírási igazolást. Ilyenkor az információt felküldi abba a bizonyos virtuális felhőbe, ahonnan a patikus eléri azt. A páciens a felírási igazolás bemutatásával vagy a taj-kártya számának a bemondásával a patikában hozzájut a gyógyszeréhez. Egy betegről az összes információ fent van a felhőben, például, ha valaki kórházi ellátásban részesül, akkor az összes vizsgálati eredménye felkerül a felhőbe.

Ki férhet hozzá?

- Az egészségügyi ellátórendszer szintjétől függ, hogy ki milyen szintig fér hozzá adatokhoz, információkhoz. Egy kórházi orvos mindent láthat majd, ami az adott személyről a felhőbe kerül, egy háziorvos csak bizonyos részeket, amik rá tartoznak, míg a gyógyszerész azokhoz az információkhoz jut hozzá, hogy melyek azok, amiket eddig felírtak az illető számára, és miket váltott ki korábban, a gyógyszerész asszisztens azt látja csupán, amit éppen aktuálisan felírt az orvos. Ahhoz, hogy ez a rendszer a gyógyszertárakban működjön, egy e-személyi igazolványt kellett minden patikában dolgozó kollégának igényelni, és letenni egy elektronikus vizsgát.

Alfási Tünde patikus a veszprémi Tündérkert gyógyszertárban. Még nem mindenki használja a gyakorlatban az e-receptet, de a patikák esetében nincs türelmi idő Fotó: Pesthy Márton/Napló

Azt is látják, kiváltjuk-e a receptet

- A hosszú távú cél az, hogy idővel a betegeknek könnyebb és biztonságosabb legyen. Jelenleg a gyakorlatban kisebb-nagyobb fennakadással működik a rendszer. Patikusszemmel azt tudom mondani, hogy amikor stabil lesz, akkor lényegesen kevesebb lesz az adminisztráció, mint a rendszer előtt. Jelenleg, ha a patikában kiderül, hogy az orvos rosszul írt fel valamit, akkor a felhőben kijavítható, nem kell újabb recept, azonnal orvosolható a probléma. Az is nyomon követhető, hogy a beteg mennyire tartja be orvosa tanácsát, mutat-e hajlandóságot a gyógyszer bevételére vagy sem. Azáltal, hogy nem váltja ki, pedig a felhőben látszik, sok mindenre lehet következtetni. Kórházi ellátásnál szintén látni az előnyöket.

Megszűnnek a felesleges vizsgálatok

Amikor majd hatékonyan működik ez az egészségügyi ellátókat lefedő szolgáltatás, akkor minden beteggel kapcsolatos információ a felhőben lesz, mely gyorsabb kezelési időt, diagnózisfelállítást eredményez. Elkerülhető lesz az, hogy rövid időn belül – azért, mert egyik intézményből a másikba szállították a beteget – azonos vizsgálatokat kelljen elvégezni, hiszen minden lelet, esetleges gyógyszerérzékenység, vizsgálati eredmény az orvos rendelkezésére áll bármelyik intézményben – fejtette ki álláspontját Stark Borbála szakgyógyszerész az e-recept távlati előnyeivel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!