Foglalkozások testközelből

2018.04.16. 07:00

Harmadszor rendezték meg a Szakmák éjszakáját

Harmadik alkalommal országosan a 44 szakképző centrum 441 helyszínen kínálta programjait a Szakmák éjszakájára.

Borsos Renáta, Őrsi Ágnes, Polgár Bettina

A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) négy településen, nyolc helyszínen, hatvan program keretében igyekezett bemutatni a pályaválasztási lehetőségeket a nagy csapatokban érkező diákoknak és a kísérő felnőtteknek.

A veszprémi Táncsics iskola idén a tornateremben állította fel pavilonjait, ahol sokan próbálták ki saját kézzel is a szakmákat, mint a fodrászbemutatón Fotó: Penovác Károly

Több mint 1800 érdeklődőre számítottak

Pénteken délután öt órától kezdődtek a rendezvények, az érdeklődés pedig nem csappant, hiszen este tízig tartott a „műsor”. Fél öttől volt a megnyitó a Táncsicsban. Schindler Lászlóné főigazgató elmondta, hogy a VSZC rövid életében máris történelemnek számít a harmadik alkalom, hiszen 2016-ban 1400 látogatója volt a Szakmák éjszakájának, tavaly 1600, idén, az előrejelzések alapján több mint 1800 érdeklődőre számítanak. Ajkára, Balatonfűzfőre is autóbuszokkal szállították a diákokat, Veszprémben pedig 14 busz közlekedett, hogy a lehető legkevesebb idő alatt lehessen eljutni egyik helyszínről a másikra.

Gazdag ötlettárral vágtak a szervezésbe

A jókora érdeklődést Ovádi Péter parlamenti képviselő azzal nyugtázta, hogy bármelyik intézménybe is nyernek felvételt a hatodikosok, hetedikesek, biztosan jól járnak. Már csak azért is, mert volt lehetőség a szakmákat kipróbálni, népszerűnek bizonyultak az interaktív programok, a további ismereteket pedig a támogató intézmények, vállalkozások képviselőinek előadásaiból lehetett megtudni. A VSZC tagintézményeinek tanulói, tanárai ezúttal is gazdag ötlettárral vágtak a szervezésbe, például a Táncsics idén a tornateremben állította fel pavilonjait, ahol sokan próbálták ki saját kézzel is a szakmákat.

- A diákközpontú hozzáállásnak van eredménye, mondta Eveli Péter igazgató, aki a felvételre jelentkezők számának növekedéséről számolt be. Kedvcsinálónak a leendő diákoknak, a megnyitón vetítették le a EuroSkills filmet. Kiderült belőle, hogy az uniós szakmai verseny színhelye idén Budapest lesz szeptember 26-28. között, ahol 28 ország 600 fiatalja 36 szakmában méri össze tudását, és a rendezvényre legalább százezer látogatót várnak.

Hangsúly a szakmatanuláson

Ajkán, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma idén második alkalommal széleskörű érdeklődés mellett megtartotta a szakmák éjszakája rendezvényét, melyen Szaniszló Edit tagintézmény-vezető köszöntőjében, az egyre nagyobb jelentőségű szakmatanulásra hívta fel a figyelmet.

Bárdossy Korina és Nagy Lili 10. évfolyamosok, igyekeztek minél jobban szemléltetni a kisgyermekgondozó és -nevelő szakma szépségeit Ajkán Fotó: Györkös József

A rendezvény sikeréhez hozzájárult, hogy az iskolában bemutatott szakmákat kreatív, játékos formában a tanulók aktív közreműködésével ajánlották a pályaválasztás előtt álló hetedik, nyolcadik osztályosok figyelmébe. Szűcs Brigitta történelemtanár, az esemény főszervezője lapunknak elmondta, alapvető célkitűzése az intézménynek, hogy interaktív és gyakorlatorientált képzéseket biztosítson a diákoknak. A program alatt az iskolai négy ágazat látványos bemutatójával, felkészült vendégelőadókkal, kreatív ügyességi feladatokkal kívánta felkelteni a pályaválasztás előtt állók érdeklődését. A szociális és egészségügyi terület bemutatkozásánál az érdeklődők hasznos ismeretekkel gazdagodtak az elsősegélynyújtás és az újraélesztés helyes alkalmazásáról, továbbá a csecsemőgondozás területén végzett feladatokról.

Önvédelem és palacsinta

A rendészeti bemutatón az iskola tanulóinak közreműködésével önvédelmi fogásokat szemléltettek. A látogatók izgalmasnak ítélték a rendőrségi szakemberek által vezetett mentőkutyás előadást, a lövészeti bemutatót és az ujjlenyomatok olvasását. A vendéglátás szakmacsoport a palacsinta- és hamburgerkóstoláson keresztül a pincérfogásokig, színes programválasztékkal várta a résztvevőket. Az eseményre az ajkai általános iskolákon kívül Devecserből, Nyirádról, Kertáról, Tüskevárról, Halimbáról érkeztek a tanulók.

Gazdag programkínálat Pápán is

A szakmák éjszakájára gazdag programkínálattal készültek a Pápai Szakképzési Centrum oktatási intézményei: a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium, az Acsády Ignác Szakképző Iskola, valamint a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola.

A Batthyány iskola első ízben csatlakozott a programhoz. Gál Imre, az intézmény vezetője elmondta, mivel a nyolcadikos diákok már döntöttek a továbbtanulásról, így elsősorban a hatodikos és hetedikes fiatalokat igyekeztek megcélozni a rendezvénnyel. – A szakmák éjszakája jó lehetőséget biztosított, hogy a fiatalok mellett a szülők és a távolabb élők is ellátogathassanak az iskolánkba – emelte ki Gál Imre. Hozzáfűzte, intézményük nemcsak a környéken élők körében népszerű, hanem a szomszédos megyékből is vannak tanulóik.

Édesipar, húsipar, péksütemények

A szakmák éjszakáján a Batthyány iskola képzéseit három fő területre csoportosítva mutatták be az érdeklődőknek. Az élelmiszeripari technikus, a kistermelői élelmiszer-előállító, az édesipari termékgyártó, a húsipari termékgyártó, illetve a pék képzésbe egyaránt betekintést nyerhettek a látogatók, akik megismerkedhettek a befőttek, a savanyúságok és az ivólevek készítésével, de fűszerfelismerés, élelmiszervizsgálat, továbbá péksütemények, kandírozott gyümölcsök és húsipari kóstolás egyaránt gazdagította a programot.

A különböző élelmiszeripari szakmákba és képzésekbe egyaránt betekintést nyerhettek Pápán a látogatók Fotó: Polgár Bettina

Erdészet és mezőgazdaság

Az iskola több mint háromhektáros udvarán az erdész, az erdészeti szakmunkás és a lovász képzésbe nyújtottak bepillantást. Az esemény vendégei kipróbálhatták a távcsövet és a vadászkürtöt, megismerkedhettek a fafajtákkal, felülhettek magaslesre, illetve nyeregbe is pattanhattak, hogy lóháton járják körbe az intézményt.

A mezőgazdasági gépész, az agrár gépész, illetve a mezőgazdasági technikus és gazda képzésekről a tanműhelyekben kínáltak információkat a látogatóknak, kipróbálva a fémmegmunkálást, a szerelést és a traktorvezetést. Az oktatási intézményben újraindítják a pék-cukrász képzést, valamint jövőre a virágkötő és virágkereskedő képzést is felveszik a palettára.

Képzések a közgázban és az Acsádyban

A közgazdasági gimnáziumban a logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, az irodai titkár, illetve a pénzügyi-számviteli ügyintéző képzésekkel ismerkedtek a fiatalok, emellett tűzzsonglőr bemutató is színesítette az estét. Az Acsády iskolában ugyancsak rálátást biztosítottak a képzésekre a villamosipar és az elektronika, a faipar, a gépipar, az egészségügy, az építőipar, a kereskedelem, a könnyűipar, a szociális ágazat, a vendéglátóipar, illetve a közlekedés terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!