a megye szélén

2018.01.07. 11:30

Tavaly is látványosan fejlődött Kamond

Az önkormányzat testvértelepülési kapcsolatot ápol az ukrajnai Palágykomoróc, a szlovákiai Szap és az erdélyi Jedd községgel.

Tisler Anna

A község bevezetõ útja melletti tábla hirdeti a testvértelepülések nevét

A határon túli magyarlakta településekkel nem csupán intézmények közti, hivatalos a kapcsolat, a kölcsönös látogatások alkalmával a lakosok is összebarátkoztak, ma már a családok is tartják egymással a kapcsolatot, tudtuk meg Asbóth Szabolcs polgármestertől.

A község bevezetõ útja melletti tábla hirdeti a testvértelepülések nevét

Kamond Veszprém megye szélén helyezkedik el, de ennek nem látják a hátrányát. Minden adott egy modern, XXl. századi élethez. A közlekedés az elmúlt időszakban sokat javult, ami nemcsak a munkába járás miatt fontos, hanem a gyerekek óvodába és iskolába eljutása miatt is. Kamondon egy évtizede megszűnt az iskola. Szeretnék fellendíteni a falusi turizmust. A község tavaly is látványosan fejlődött.

A Startmunka pályázaton ismét nyertek, a község járdáinak a felújítására kaptak vissza nem térítendő támogatást, csaknem 7,5 millió forintot. A beruházás nemcsak a faluképet javította, hanem hat munkanélküli csaknem egész éves foglalkoztatását is megoldotta, ők 11 hónapig teljes munkaidőben dolgozhattak. A támogatást a község önerővel egészítette ki, így 3 kilométeres szakasz készült el, új burkolatot kapott a Dózsa György utca, a Szabadság utca, a Petőfi utca. A Táncsics utca is csaknem teljesen elkészült, a Fő utcában is csak a katolikus templom mögötti szakasz van már hátra. A Kossuth utcai munkálatok az idei évre maradtak. Az önkormányzat 2018-ra szintén beadta a pályázatát a foglalkoztatási formára.

Kulturális közfoglalkoztatásra kiírt pályázaton a Nemzeti Művelődési Intézet alkalmazásában egy főt alkalmaztak tavaly a Faluház irányítására és a rendezvények szervezésére.

Az új buszvárók egyike

Ismét sikeres pályázatot nyújtottak be a Belügyminisztériumhoz, és nyertek 32 köbméter tűzifa vásárlására elegendő összeget. A tüzelőt már december elején át is adták az azt igénylő, szociálisan rászoruló családoknak. A lakosok a közüzemi díjak kifizetéséhez is kaptak támogatást az év végén az önkormányzattól.

Nemcsak a rászorulókat segítik, hanem a szorgalmas diákokat is ösztönzik a jobb eredmény elérésére. Tavaly 15 diák, akik tanulmányi átlaga elérte a négyest, számítógépet kapott. Amelyik családban több gyerek is megfelelt a feltételeknek, ők egy számítógépet és egy nyomtatót vehettek át. A felsőoktatásban tanulókat a Bursa Hungarica ösztöndíjjal segítik.

Asbóth Szabolcs polgármester

A közbiztonság javítása és a Kamondon élők biztonságérzetének növelése érdekében 11 kamerából álló térfigyelő rendszert helyeztek üzembe. A rendszer az igények függvényében tovább bővíthető. A polgármester elmondta, hogy a rendszer kiépítésére és használatára szigorú szabályok vonatkoznak, a kamerák csak közterületet, közintézmények körüli részt, ki- és bevezető utakat figyelhetnek, a felvételeket indokolt esetben csak a rendőrség nézheti vissza.

A kiskamondi középső buszvárót és a nagykamondi buszvárót kicserélték fából készült, a tájba illeszkedő buszvárókra, valamint 8 darab fából készült hulladéktárolót is kihelyeztek.

A fejlődés az idén is folytatódik, tudtuk meg Asbóth Szabolcstól. Márciusban a ravatalozók belső felújítása is megkezdődik, a beruházásra egymillió forintot nyertek. Mindkét ravatalozó belső tere megújul, valamint 200 négyzetméter térkövet is leraknak. A Somló-Marcalmente-Bakonyalja két keréken címmel a Leader csoport pályázott és nyert. Az összegből kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki az idén. Szeretnének bekapcsolódni a falusi turizmusba, a terület alkalmas gyalogos és kerékpáros természetjárásra, a nagyvárosban lakóknak nyugalomra, a természet élvezetére. Helyben vannak programok, látnivalók. Bejelentkezésre látogatható a helytörténeti gyűjtemény. Az épületben a múlt század elején a falusi háztartásokban használt lakberendezési tárgyakat, valamint a mezőgazdasági eszközöket láthatják, többek között vetőgépet, kapát, kaszát, gereblyét.

A tíz éve üresen álló iskolaépületet közösségi házzá szeretnék átépíteni, valamint a szolgálati lakásból 12 férőhelyes szállást kialakítani.

Az evangélikus templom Fotók: Tisler Anna

A Sportegyesület Kamond pályázatot nyújtott be a futballpályán a kispadok cseréjére, valamint egy 150 fős mobil lelátó építésére. A terveket a Veszprém Megyei Labdarúgó Szövetség támogatta, most az országos döntésre várnak.

A nagykamondi templom külső felújítására 18 millió forintot nyertek.

A közeli Nagypirit községgel konzorciumban külterületi helyi közutak fejlesztéséhez, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges munkagépeket szereznek be, megkönnyítve ezzel mindkét településen élők közlekedését.

A lakossági szennyvízkezelést is szeretnék megoldani, pályázatot nyújtottak be egyedi szennyvízkezelő berendezések telepítésének támogatására. Ha nyernek, 54 ingatlan tulajdonosának a problémáját oldják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!