ceremónia a pápai reptéren

2018.07.05. 20:00

Új századparancsnokokat avattak a Nehéz Légiszállító Ezrednél

Három új századparancsnokot neveztek ki a nemzetközi Nehéz Légiszállító Ezrednél (HAW), melynek a pápai repülőtéren van a bázisa. Az ünnepélyes katonai századparancsnok-váltási ceremóniát a légikikötő Csapatművelődési Otthonának dísztermében tartották.

Polgár Tibor

Linda J. Thierauf átveszi a századparancsnokságot jelképező HAW-zászlót Bjorn Gohn-Hellumtól

Az eseményen a leköszönő tisztek átadták a parancsnokságot az újonnan érkező utódaiknak. A HAW Command and Control századának jelenlegi parancsnokát, Bengt Friberg alezredest (Svéd Légierő) Asmund A. Navik alezredes (Norvég Királyi Légierő) váltotta. A Nehéz Légiszállító Század élén Linda J. Thierauf alezredes (Amerikai Egyesült Államok Légiereje) követi Peer Geelen alezredest (Holland Királyi Légierő). A Logisztikai Támogató Századnál John W. Roem alezredes (Holland Királyi Légierő) vette át a parancsnokságot Rickhard Nordfjäll alezredestől (Svéd Légierő). Az ünnepségen a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Bjorn Gohn-Hellum ezredes (Norvég Királyi Légierő) adta át a parancsnokságot jelképező HAW-zászlókat az új századparancsnokoknak.

Linda J. Thierauf átveszi a századparancsnokságot jelképező HAW-zászlót Bjorn Gohn-Hellumtól

Mint ismert, az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt Nehéz Légiszállító Ezred a 2008-ban létrehozott, többnemzeti Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) katonai végrehajtó egysége. A HAW három nagy hatótávolságú C–17 Globmaster III szállító-repülőgép üzemeltetésével biztosítja a stratégiai légiszállítási képességet a tizenkét SAC-partnerországnak. A Nehéz Légiszállító Ezred 2009-ben kezdte meg működését, a SAC-nemzetek pedig tíz NATO-tagországból (Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Amerikai Egyesült Államok), valamint két békepartner országból (Finnország, Svédország) állnak.

Fotók: Polgár Tibor / Napló

A Stratégiai Légiszállítási Képesség idén májusban átlépte a 25 ezres repült óraszámot a C–17-esekkel. Ezt a mérföldkövet egy olyan misszió alkalmával érték el, aminek során Európából vittek szállítmányt Afrikába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!