Minden a csillagászatról szólt

2018.03.20. 11:30

Az úrkúti csillagászati klub Bakonyi Csillagászati Egyesületté nőtte ki magát

A korábbi úrkúti csillagászati klub Bakonyi Csillagászati Egyesületté nőtte ki magát a tagok örömére.

Borsos Renáta

Az egyesületi tagok Horváth József alpolgármester (középen) társaságában a kőzet átadásakor Fotó: Györkös József

A település első ilyen irányultságú egyesülete bemutatkozásképpen, illetve a későbbi jó együttműködés reményében egy 11 ezer grammos kisbolygó becsapódásának a szülöttét, egy suevitdarabot ajándékozott a városnak.

Az új egyesület oszlopos tagjait és vezetőjüket a városházán Horváth József alpolgármester fogadta. A csillagászok bemutatták fő profiljukat, valamint távlati terveiket. A társulást sokszínű ötletei és munkájukat megkönnyítő különleges eszközei -, úgymint 3D-nyomtató, napkályha, napfogyatkozás szimulátor – révén már a hazai csillagászközösség is elismeri. Feladatuk elsősorban az ismeretterjesztés, főként a fiatalokra orientálódik. Szeretnének egy olyan új generációt képezni, akik fogékonyak az amatőr csillagászat, természettudományok iránt. Elképzeléseiket interaktív programokon, látványos eszközökkel, meteoritok bemutatásával, a tudományos területen elismert szaktekintélyek előadásaival igyekeznek elérni. A népszerű „Távcsövezz otthon” program keretében minden érdeklődő fiatalnak távcsövet biztosítanak az otthoni égkémleléshez.

Az egyesület vezetőjének, Ivanics Ferencnek előadásából érdekes információkat szereztek még a laikusok is, megismerték az egyesület céljait, jövőt érintő projektjeit. Távlati terveik között szerepel egy csillagászati tábor megszervezése főként a gyermekeknek, kartonplanetárium megvalósítása, a sokak által ismert mobil planetárium mintájára. Az összeszerelhető kartonelemeknek és az egyéb technikai jellegű eszközöknek – úgymint szférikus tükör, projektor és a planetárium program – segítségével lényegében az éjszakai égbolt élményét tudnák a mobil planetáriumban tartózkodó érdeklődő gyermekek elé varázsolni.

Az egyesületi tagok Horváth József alpolgármester (középen) társaságában a kőzet átadásakor Fotó: Györkös József

- A jövőbeni vágyott elképzeléseink között szerepelne még egy magas légköri ballon indítása 25-30 kilométeres magasságba. Érdekessége az lenne, hogy olyan messzeségbe kerülne fel a bekamerázott ballon, ahol már nappali körülmények között is látható a fekete, bársonyos, csillagos égbolt. A projekt a látványosságán túl felhívná a figyelmet a világűrközeli térség kutatására. Sokrétű tevékenységünkkel, széles spektrumot lefedő terveinkkel, Ajkát öt-tíz éven belül tudományos központtá kívánjuk tenni – osztotta meg gondolatait Ivanics Ferenc, a csillagászati egyesület vezetője.

A részletes bemutatkozót a hivatalos kőzetátadás követte. Kiderült, honnan és hogyan keletkezett a képződmény. Naprendszerünk szilárd felszínű égitestjeinek legelterjedtebb felszíni formái a kráterek, melyeket a világűrben száguldó kőzetdarabok időnkénti becsapódásai hoznak létre. Európa területének egyik legismertebb és az ötödik legnagyobb krátere, a németországi Ries-kráter a maga 25 kilométeres átmérőjével. A miocén korban, 14,6 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy aszteroida nagy sebességgel a Földnek ütközött. A tudósok szerint ott akkora energia szabadult fel, mint 1,8 millió darab Hirosimára ledobott atombomba detonációja során. A kozmikus katasztrófa 100 kilométeres körzetében minden növény és állat lángba borult, keserves tűzhalálban elpusztult. A közel 11 ezer grammos suevitdarab az aszteroida becsapódása által összezúzott földi kőzetek átalakulásából, keveredéséből jött létre, melyet az egyesület alapítói gyűjtöttek tavaly a németországi Amerdingen közelében. A suevitdarabnak az átadást követően a városi múzeum ad helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!