hatvanadik évforduló

2017.12.18. 15:52

Versenyben az ajkai városrészek: jövő év elején indul a vetélkedés

Ajka önkormányzata a település várossá nyilvánításának 60. évfordulója alkalmából kétéves versenysorozatot indít január elsejétől. A közelmúltban a városházán tanácskoztak a szervezők, és megállapodtak abban, hogy az egészség és kreativitás kerül a nagyszabású verseny középpontjába.

Borsos Renáta

A városvezetés versenyezteti a városrészeket a jövő év elejétől Fotó: Györkös József

A megbeszélésen a település polgármestere, Schwartz Béla ismertette a verseny lényegét, és kihangsúlyozta, hogy mind a tíz városrész – Babucsa, Csinger, Bódé, Padrag, Csékút, Tósokberénd, Gyepes, Rendek, Bányásztelep és Csikólegelő – aktív jelenlétére számítanak. A tiszta versenyhelyzet értelmében minden városrésznek szüksége lesz egy képviselőre, akivel mind a szervezők, mind a helyiek tudják tartani a kapcsolatot. Az illető nem lehet önkormányzati képviselő. A két éven át tartó feladatok teljesítésének értékelését 12 tagú zsűri végzi, elnökükkel, Kocsis János Balázs egyetemi docens és szociológussal az élen. A zsűri alelnöke a polgármester lesz. Az ítészek célja, hogy figyelemmel kísérjék és növeljék az egyes városrészek aktivitását a verseny során.

A városvezetés versenyezteti a városrészeket a jövő év elejétől Fotó: Györkös József

A rendezvénysorozat vázát a program egyik koordinátora, Szőke Melinda, az Önkormányzati és Humánszolgáltató Iroda vezetője ismertette a jelenlévőkkel. A megnyerhető pénzösszegekről is szót ejtett. Az első helyezett húsz-, a második tizennyolc-, a harmadik tizenhatmillió forintot nyerhet, a többiek pedig négy-négy milliót. A program felépítésének ismertetésénél az önkormányzat szerepvállalására is kitért. Többek között egészségügyi szűrővizsgálatokkal, kérdőívezéssel segítik a rendezvénysorozatot. A városrészek kötelező feladata lesz a településrész egy kijelölt terének a fejlesztése, kisfilm készítése a folyamatok nyomon követése érdekében, illetve a közösségi önkéntes munka fellendítése. A versenyben részt vevő városrészeknek öt kiemelt feladat közül hármat kell teljesíteniük. Készíthetnek imázsfilmet, helyi értékeiket is feltárhatják, vagy közösségépítő szándékkal szervezhetnek városrészi napot érdekes programokkal. A fiatalok közösségi tevékenységeinek is teret engedhetnek. A versenyben lesznek szabadon választható elemek, amelyek közül kettő kötelező feladat. A két éven át tartó programsorozat megálmodói szerint a lakóhely befolyásolja és meghatározza az ott élő emberek egymáshoz fűződő viszonyát. Szakemberek véleménye szerint az emberi kapcsolatok elmélyülése által a szociális háló tovább erősödik, így a generációk egymás iránti tiszteletére több példaértékű megnyilvánulás várható.

A rendezvénysorozat keretén belül az egészségmegőrzés központi szerepéről Péntek Magdolna, az Ajkai Közös Önkormányzati Hivatal Szociális és Igazgatási Irodájának vezetője – mint a program másik koordinátora – tájékoztatta a résztvevőket.

A megvalósuló szűrővizsgálatokkal az egészségtudatos életmódot és a betegségek megelőzését népszerűsítik. A tanácskozás zárórészében az érintettek kötetlen beszélgetés formájában tehették fel kérdéseiket és jelezhették észrevételeiket az Ajka 60 koncepcióval kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!