Díjazták az összefogást

2018.10.03. 20:00

Virágzó közösségek: Tihany a világ élvonalában

Rangos különdíjat nyert Tihany a Communites in Bloom (CIB), a virágzó közösségek világversenyén Kanadában a napokban, tudtuk meg Rózsa Évától, a tihanyi Németh László Művelődési Ház igazgatójától.

Kovács Erika

Tihanyban odafigyelnek a környezetre, minden virágba borul az év nagy részében

Fotó: Penovác Károly/Napló

- A versenyre hónapokig készült Tihany. Az egyik legnagyobb nemzetközi megmérettetés volt, amelyen nagyon szigorú és összetett szempontok alapján értékelték a településeket. A verseny legfontosabb célja, hogy jövőnk tiszta, virágos, fenntartható, energiatakarékos és környezettudatos legyen. A Communities in Bloom világszerte több ezer embert mozdított meg és indított el „zöld” úton – érvelt Rózsa Éva.

Tihanyban odafigyelnek a környezetre, minden virágba borul az év nagy részében Fotó: Penovác Károly/Napló

A művelődési ház igazgatója felidézte, amikor Tihany önkormányzata idén tavasszal úgy döntött, elindul a versenyen, célul tűzték ki, hogy Európán kívül is megmérettessenek. Szerették volna tudni, hol tartanak, melyek az erősségeik, és nézzenek szembe a hiányosságokkal.

Tihany az írországi Birdhill, a kanadai Fogo, az olaszországi Pomaretto és a walesi Usk településekkel volt egy kategóriában. A több hónapig tartó közös munka eredménye a versenyen nem maradt el. Tihany az „öt virág”, illetve a legmagasabb minősítésen belül bronz fokozatot ért el, és külön méltatták az elért eredményeket a „Megújulás Programban”. A legnagyobb elismerést az összefogás kapta: Tihany lett a nyertese a Közösségi Összefogás kategóriának, és kiemelt különdíjat nyert a faluért végzett közösségi munkáért.

A szakértő zsűri két tagja, Berta Briggs és Karin Rindal a tihanyi tapasztalataikról kiemelte: Tihanyban néhány évvel ezelőtt a polgármester és a képviselő-testület rájött, radikális változásokat kell tenniük azért, hogy a település új lendületet kapjon, a közösségük újjászülessen. A tihanyi lakosoknak közösségi fórumokat szerveztek, ahol szakemberekkel stratégiai tervek dolgoztak ki, terveket készítettek. Ahogy a terv kibontakozott és megvalósultak a célok, a település kiemelkedő turisztikai helyszín lett szépségének, történelmének, fesztiváljainak, varázsának köszönhetően. Azáltal, hogy konszenzust teremtettek és a közösséget aktívan bevonták a döntésekbe, Tihany más magyarországi városok modelljévé vált, és számos elismerést kapott, köztük a tekintélyes európai falumegújítási díjat is.

A rangos elismerést Varró János alpolgármester vette át a Communities in Bloom 2018-as Nemzetközi Szimpózium és Díjátadó ünnepségsorozatán a kanadai Strathcona Countyban, Albertában. Köszönetében elmondta, Tihany rengeteg tapasztalatot szerzett, amelyeket a gyakorlatban is alkalmaznak majd, hogy még sikeresebbek legyenek.

A nég napos szimpóziumon a résztvevők nem csak a helyi jó példákat tekinthették meg, hanem tapasztalatokat cseréltek, megismerkedtek egymással. Nagy sikert aratott a résztvevők körében a Tihanyról vetített film, és magas áron keltek el a település által felajánlott ajándéktárgyak a Communities in Bloom rendezvényein, hagyományos aukcióján, melynek bevételét minden évben jótékonysági célokra fordítják.

Raymond Carrière, a CIB létrehozója és vezetője a tihanyi delegációnak elmondta: úgy tekint a településre, mint nagykövetre. A Tihany által elért kimagasló eredmény ösztönző lehet a többi magyarországi város, falu számára. Egyrészt, hogy tegyenek meg mindent a környezet megóvásáért, szépítéséért, másfelől, hogy más települések is részt vegyenek ebben a rangos megmérettetésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!