paloznaki falunapok

2017.09.29. 10:00

Zánka volt a vendég, de a szegediek főzték a legfinomabb gulyást

Még az égiek is a paloznakiakkal voltak, ugyanis megúszták jelentős eső nélkül a háromnapos programsorozatot.

Szendi Péter

ss

Pénteken tartották meg az ünnepélyes megnyitót és a díjak átadását. Hagyomány, hogy évek óta valamelyik település képviselteti magát Paloznakon, idén Zánka jött el, megmutatta kulturális és gasztronómiai értékeit. – Régóta jól ismerjük egymást Czeglédy Ákos polgármesterrel, tőle jött a felkérés. Nagy örömmel vettük, ráadásul többen most látták először ezt a csodálatos falut. Barátságos, közvetlen embereket ismertünk meg a paloznakiakban, a község pedig megőrizte régi építészeti értékeit. A két település kapcsolatának folytatása lesz, hiszen jövőre mi hívjuk meg Paloznakot – nyilatkozta Filep Miklós, Zánka község polgármestere.

A helyiek nagy örömére az erdélyi testvértelepülésről, Korondról megérkezett a képviselő-testület, a héttagú küldöttség nagyon jó érezte magát a három nap során. A Paloznaki Civil Egyesület jóvoltából pörköltparti volt, a jó zenét pedig a Búgócsiga együttes szolgáltatta.

A gulyásfőző versenyt a Szögedi Betyárok nyerték, akik most először vettek részt ezen a versenyen. Mizsik Ferenctől (középen ülve, fakanállal a kezében), a szegediek csapatkapitányától megtudtuk, hogy titkos receptjük nincs, csupán annyi, hogy szívvel és lélekkel főztek, valamint otthonról hozták a finom zöldségeket Fotó: Szendi Péter

Másnap finom illatok csapták meg az ember orrát, amikor a tájház udvarába lépett. – Idén kilenc csapat nevezett a gulyásfőző versenyre, a zsűri elégedetten nyugtázta, hogy évről évre egyre finomabb ételeket főznek a csapatok. A tortaparádén a legváltozatosabb formában jelentek meg a környék, a Balaton-felvidék és a település jellegzetességei, amelyek nemcsak szépek, hanem finomak is voltak – avatott be a kulináris élvezetekbe Verrasztóné Losonczy Anna művelődésszervező. Amíg főtt a finom gulyás, addig az érdeklődők megtekinthették a Csopaki Mandulavirág Óvoda néptáncfellépését, valamint a zánkai vendégek bemutatkozását. Nagy sikert aratott a Bokafogó Táncegyüttes, valamint a Magyar Tenger Népdalkör. Jó ebédhez szól a nóta alapon Jehoda Ferenc és Felbermann Mónika adott zenés műsort. A gulyásfőző versenyt a Szögedi Betyárok nyerték, akik most először vettek részt ezen a versenyen. A második helyet a zánkai csapat szerezte meg, megelőzve egy paloznaki alakulatot. Mizsik Ferenctől, a szegediek csapatkapitányától megtudtuk, hogy titkos receptjük nincs, csupán annyi, hogy szívvel és lélekkel főztek, valamint otthonról hozták a finom zöldségeket. A gyerekek örömére volt népi játszóház, arcfestés, íjászkodás, a bátrabbak pedig élménymotorozáson vehettek részt a paloznaki motoros fiúkkal.

Idén sem maradhatott el a szüreti felvonulás, amelyen közel kétszázan vettek részt, köztük volt Kontrát Károly országgyűlési képviselő is. Meglátogatták Lovast és Alsóörsöt is, ahol nagy szeretettel fogadták a kisvonattal, traktorral, lovas kocsival és lóháton felvonulókat. A kisbíró szerepét ismét Czeglédy Ákos polgármester töltötte be. Azok, akik Paloznakon maradtak, nem unatkoztak, hiszen nekik a Sárkányos-kútból bor folyt, valamint meghallgathatták a Foki Operett műsorát. A Füredi Dixieland Band koncertjére már nagyon sokan voltak kíváncsiak. A második nap DJ Aaron Wise utcabáljával zárult. Vasárnap tartották meg a búcsúi szentmisét a római katolikus temp-lomban, majd délután a babaligetben hat gyermeknek ültethettek fát a szülők és nagyszülők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!