Video

2010.12.28. 11:14

Igazából karácsony! - Az ünnep TOP 10 filmje

Együtt a família a családi fészekben, kint esik a hó (vagy legalábbis korábban esett), az ünnepi vacsora kellemesen melengeti a gyomrunkat. Ilyenkor nincs is felemelőbb, mint egy hangulatos karácsonyi film. Szerkesztőségünk összeválogatta azt a 10 filmet, amely az ünnepi hangulatot mutatja be - de különböző zsánerekben. Lesz itt szó romantikáról, akcióról, animációról, fantasyról és horrorvígjátékról is.

Tódor Tamás


Romantika ezerrel

Igazából szerelem (2003, rendező: Richard Curtis)


Kacajra fakaszt, feldúl mindent, szíveket tör össze, elkötelez, döntésre kényszerít, felszabadítja a szellemet, túlkapásokat eredményez, kockázatra késztet, mámorító, izgalmas, meghökkentő, váratlan, kellemetlen, felfoghatatlan, bárdolatlan, páratlan. A szerelem tényleg körülvesz minket.
Az új, agglegény miniszterelnöktől kezdve, aki azonnal belezúg a személyzet egyik üdítően valóságos tagjába, amint belépett a Downing Street 10-be -; az íróig, aki Dél-Franciaországba menekül újfent összetört szívét ápolgatni, és szerelemre lel egy tóban. A jómódú férjes asszonytól (aki arra gyanakszik, hogy a férje félrelép) az újdonsült menyasszonyig, aki férje legjobb barátjának távolságtartását érti félre. Az iskolásfiútól, aki a suli legmegközelíthetetlenebb lányának figyelmét szeretné felhívni magára - az özvegy nevelőapáig, aki megpróbál kapcsolatba kerülni a fiúval, akit hirtelen alig ismer. A szerelemtől epedő menedzsertől, aki szerencsét próbál vágyának régóta dédelgetett, ki nem mondott tárgyával az irodában - a korosodó, "már láttam mindent, de kevésre emlékszem" rocksztárig, aki pályája alkonyán a saját meg nem alkuvó módján akar visszatérni a színre.


Érdekesség: A film fiatal üdvöskéje, Keira Kneightley az Igazából szerelemet megelőzően a Karib-tenger kalózai első részében tűnt fel, s vált világsztárrá.



Akció ünnepi köntösben

Drágán add az életed! (1988, rendező: John McTiernan)


John McClane (Bruce Willis) New York-i rendőrnyomozó Los Angelesbe érkezik karácsonykor, hogy találkozzon elhidegült feleségével, Hollyval. Felveszi egy beszédes sofőrrel megáldott limuzin és Holly munkahelyéhez, a vállalati tulajdonos után elnevezett Nakatomi Torony irodaházhoz viszi. Míg Argyle, a sofőr az épület földalatti parkológarázsában vár Johnra, az csatlakozik a karácsonyi partihoz, ahol találkozik felesége főnökével, Takagival és munkatársával, Ellisszel. Mikor végre rátalál Hollyra (aki leánykori nevét, a Gennarót használja), rögtön veszekedésbe kezdenek. A nő egyedül hagyja férjét egy kis szobában, ahol a férfi kipihenni készül a hosszú repülőutat.
Váratlanul azonban a német Hans Gruber (Alan Rickman) vezetésével egy 12 fős terroristacsoport szállja meg és veszi irányítása alá az épületet. A bulin résztvevőket túszul ejtik, Takagit pedig elvonszolják. Kiderül, csak látszólag terroristák, valójában több millió dollárt érő kötvényeket készülnek ellopni a torony biztonsági széfjéből.
McClane-re vár a feladat, hogy megmentse a világot.


Érdekesség: Abban a jelenetben, mikor Alan Rickmant leeresztik az épület ablakából, hogy Hansként 30 emeletet zuhanjon, úgy tájékoztatták, a kaszkadőr hármat számol, s azután engedi el. Azonban a kaszkadőr már kettőnél eleresztette a színészt, így a filmben látható arca valódi meglepettségről árulkodik.

Folytatások: A kritikusok által is széles körben méltatott film  több folytatást is szült: a Még drágább az életed (1990) új rendezővel (Renny Harlin), a Die Hard – Az élet mindig drága (1995) ismét McTiernan vezénylete alatt készült el. A negyedik rész, Die Hard 4.0 címmel közel húsz évvel az eredeti után, 2007 júniusában került a mozikba (rendező: Len Wiseman).

OLDALTÖRÉS: Reszkessetek betörők! és Polár Expressz



Klasszikus gyerekmese – egyedül otthon



Klasszikus gyerekmese – egyedül otthon



Klasszikus gyerekmese – egyedül otthon

Reszkessetek betörők! (1990, rendező Chris Colombus)


Kevin (Macaulay Culkin) szülei egy igazi nagy családi karácsonyra készülnek - Párizsban. Az utazás körüli felfordulásban végül csak egyvalamit felejtenek otthon: Kevint. A hatalmas házban magára maradó kisfiú azonban cseppet sem bánkódik. Éppen, amikor már unatkozni kezdene két ügyefogyott betörő mászik be hozzá az ablakon. A srác nem ijed meg tőlük: százféle ravaszsággal és furfanggal elbánik a rablókkal.


Érdekesség: A film világsztárt avatott Macaulay Culkinból, akit 1991-ben a legjobb színész Golden Globe díjára jelöltek a zenés film és vígjáték kategóriában.

Folytatások: Reszkessetek betőrök 2. - Elveszve New Yorkban(1992), Reszkessetek betörők 3. (1997), Reszkessetek betörők 4. (2002).

 

Animáció – színészek a vászonra digitalizálva

Polár Expressz (2004, rendező: Robert Zemeckis)


A Télapó nem létezik. Vagy mégis? Nehéz azoknak a gyerekeknek továbbra is hinniük benne, akiknek a szülei folyton azt hajtogatják, hogy csak kitaláció a jótékony öreg bácsi mítosza. Egy kételkedő fiú azonban egy váratlan, különös esemény segítségével megtapasztalja az igazságot...
Karácsony napjának késő éjjelén a Fiú ágyában fekszik, abban reménykedve, hogy meghallja a Télapó rénszarvas szánjának csengettyűit. Mígnem hirtelen, legnagyobb meglepetésére egy gőzmozdony morajlása és hosszú füttye hallatszik az ablakon túlról. A Kalauz az egyik vonatfülke ajtajában állva hihetetlen utazásra invitálja őt: az Expressz az Északi Sarkra tart rengeteg pizsamába bújt gyerekkel a belsejében. Az út végén pedig rendkívüli ajándék vár azokra a gyerekekre, akik még hisznek a Télapó szolgáltatta csodákban.


Érdekesség: A The Polar Express című film több szempontból is figyelemre méltó. A történet Chris Van Allsburg gyerekkönyvére épült, aki például a korábban nagy sikert aratott Jumanji című sztori kapcsán ismert. A rendezői székben pedig az Oscar-díjas Robert Zemeckis ült (Forrest Gump), aki a motion-capture eljárás segítségével élő szereplőkkel készített teljes egészében animációs filmet úgy, hogy a mesebeli szereplők mozdulatait egy az egyben valódi szereplők játékával rögzítették.

OLDALTÖRÉS: Szörnyecskék és Az élet csodaszép



Rémségek az emberiség ellen - vicc vagy horror?



Rémségek az emberiség ellen - vicc vagy horror?



Rémségek az emberiség ellen - vicc vagy horror?

Szörnyecskék (1984, rendező: Joe Dante)


"Ne érje nedvesség a testét! Tartsd távol az éles fénytől! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után!"
Ezeket a jótanácsokat kapja Billy legújabb kis háziállatához, a bájos, plüssmacihoz hasonlatos Gizmóhoz. Sajnos a fiú sorra megszegi a szabályokat és ez végzetes következményekkel jár. A víz hatására a kis Gizmó szaporodni kezd, az éjfél utáni lakmározás során pedig gonosz szörnyecskékké alakulnak az utódok, akik elindulnak, hogy feldúlják a kisváros nyugalmát. Útközben az uszodába is betérnek, ahonnan már ezrével özönlenek elő.
S mindez karácsonykor történik...


Érdekesség: A film nyers vágása után a játékidő 2 óra 40 percet tett ki.

Folytatás: Szörnyecskék 2. - Az új falka (1990)

 


Fantasy dráma - a nagy amerikai klasszikus

Az élet csodaszép (1946, rendező: Frank Capra)


George Bailey (James Stewart) nagybátyjával egy építési kölcsönöket nyújtó takarékpénztárat vezet egy kisvárosban. Az egykori építész egy olyan programnak szenteli az életét, amely által "Mr. és Mrs. Akárki" saját otthonhoz juthat. Közvetlenül karácsony előtt a nagybácsi elveszíti a takarékpénztár 8000 dollárját. Bailey elszánt ellenfele, a gátlástalan tőkés, Mr. Poter bizakodva nézhet a jövőbe. Ha a pénz rovancsolásig nem kerül vissza a kasszába, a takarékpénztárnak vége, és Potter a város ura. Bailey az öngyilkosság gondolatával foglalkozik, mert úgy érzi, elhibázta az életét. Egy angyal meggyőzi tévedéséről, bemutatva, mi lett volna a városból az ő ténykedése nélkül.


Érdekesség:  "Ne feledd, akinek barátai vannak, nem lehet felesleges!" - idézet a filmből

OLDALTÖRÉS: Janika és a Grincs



A rendszer szórakoztató propagandafilmje



A rendszer szórakoztató propagandafilmje



A rendszer szórakoztató propagandafilmje

Janika (1949, rendező: Keleti Márton)


A népszerű színésznő, Gizi (Turay Ida) éppen jelmezben próbálja egy tizennégy éves fiú, Janika szerepét, amikor váratlanul hazaérkezik tizenöt éve külföldre emigrált férje (Szabó Sándor), hogy törvényesen is véget vessen házasságuknak, és feleségül vegye amerikai menyasszonyát. Az író azt hiszi, fia áll előtte. A még mindig szerelmes asszonynak sem kell több: úgy dönt, eljátssza kisfia szerepét karácsony idején, az 1940-es évek végén...


Érdekesség: Szabó Sándor szerepelt Alfred Hitchcock 1969-es kémfilmjében, a Topázban.




Karácsony amerikai módra - kicsit másképp


Grincs (2000, rendező: Ron Howard)


Egy aprócska hópihében, a havas táj rejtekében bújik meg Kifalva, a pisze orrú Kik birodalma. A Kik kedvenc ünnepe a Karácsony, lázasan készülődnek hát a Szentséges Éjre. Az utcák és a házak díszben állnak, mindenki ajándékokért rohangál. A kis Cindy nem érti, minek ez a nagy felhajtás...
Ám van valaki, aki ferde szemmel nézi a nagy nyüzsgést. Elég a nevét kimondani, és máris a hideg futkos minden Ki hátán. Fenn lakik a közeli Kobak-hegyen, a barlangjában, ki nem állhatja a Karácsonyt. Ő a GRINCS! A kis Cindy azonban nem hisz a Grincsről szóló legendáknak, és azt akarja, hogy a rettegett zöld mumust válasszák meg Kifalva Karácsonyi Mókamajszterének. Felkerekedik hát, hogy ő maga adja át a meghívót a mogorva, morc manónak...

Érdekesség: Anthony Hopkins film elején és végén felhangzó narrációját egyetlen nap alatt vették fel.

OLDALTÖRÉS: Karácsonyi lidércnyomás, Tom és Jerry


 
Mozdulatról mozdulatra: bábfilm a stúdióból

Karácsonyi lidércnyomás (1993, rendező: Henry Selick)


 
Mozdulatról mozdulatra: bábfilm a stúdióból

Karácsonyi lidércnyomás (1993, rendező: Henry Selick)


 
Mozdulatról mozdulatra: bábfilm a stúdióból

Karácsonyi lidércnyomás (1993, rendező: Henry Selick)


Az ünnepek birodalmában járunk. Halloween város ceremóniamestere, Rosszcsont Jack belefásulva a sok kötelező rémisztgetésbe, ellátogat a közeli Karácsonyvárosba, ahol megirigyli a Mikulás izgalmas munkakörét. Elraboltatja a Mikulást, és átveszi a karácsonyi feladatokat. A megszokott labdák és babák helyett ezúttal levágott fejű rongyláb meglepetések várják a gyerekeket a fa alatt...


Érdekesség: A Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas) Tim Burton híres rendező egyik leghíresebb és egyben kultikusnak számító animációs filmje, melynek elkészítésében mint producer vett részt. A filmet több éven át készítették stop motion technikával.



Rajzfilm - az örök klasszikus...

Tom és Jerry: The night before Christmas (1941, producer: Fred Quimby)


Érdekesség: az alig 9 perces alkotást 1942-ben a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában Oscar-díjra jelölték


TEKINTSE MEG A RAJZFILMET!




Forrás: filmkatalogus.hu, wikipedia.hu, port.hu, moziplussz.hu, netpiac.hu, imdb.com, citatum.hu


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!