Vilonya

2016.07.01. 06:42

Helyi értéktárukat gazdagítják - Fürge Ujjak Kézműves Klub bemutatkozó kiállításának megnyitója Vilonyán

Három hónapja alakultak, de máris helyi értéktárukat gazdagítják azok a vilonyai alkotók, művészek, akiknek elsőként nyílt tárlatuk a településen a helyi Művelődési Ház és Könyvtár jóvoltából.

Jákói Bernadett

Keramikusok, kosárfonók, kötő, horgolók mutatkoznak be,  többségében  helyi lakósok által készült kézi munkákból. A történet szála egy évvel ezelőtt Vilonyán kiállító balatonfűzfői Kézműves Klub vendégkiállításáig vezethető vissza. A meghívott fűzfői alkotók tárlata után merült fel az igény a helyiek lehetséges bemutatkozására is. A könyvtár felhívására jelentkeztek olyan alkotni vágyó, ügyes kezű vilonyai polgárok, akik szívesen mutatják be otthon készült munkáikat a nyilvánosságnak is. Fésüs Sándor polgármester megnyitó köszöntőjében üdvözölte a lehetőséget, a tárlat sokszínűségét, valamint azt a felismerést, hogy a helyi lakosok gazdagíthatják leginkább a helyi értéktárukat a helyben, otthonukban és a közösségben készített művészeti tevékenységeikkel, alkotómunkájukkal.

A kiállító helyi alkotók a település értéktárát gazdagítják. Fotó: Jákói Bernadett

Vendégművészek bemutatkozása is helyi érdekeltségű, hiszen Nagy Rebeka Kádártán élő fiatal alkotópalánta nagyszülői szálon kötődik a településhez, e kapcsolatán keresztül állítja ki rendkívül értékes és gazdag látásmóddal, sajátos technikával készült festményeit. Kaics Julianna kosárfonó, és Belső Lászlóné keramikus, kiállítók, de egyben tanfolyami oktatók is, foglalkozások keretében tanítják az alkotás fortélyait. A tárlat résztvevőit Baliga Angelika a Kézműves Klub vezetője üdvözölte, majd visszatekintette a klub alig pár hónapos működésének első lépéseit: 12 fővel kezdte meg munkáját a helyi könyvtár égisze alatt Gacsályi Erzsébet könyvtáros toborzására.

Nagy Rebeka vilonyai kötődésű, kádártai , fiatal kiállító egyik sajátos szemléletet tükröző, rendhagyó technikával készült festményével.

A rövid idő alatt egész kis lelkes közösség alakult, akik egyelőre egymástól kapnak ihletet és segítséget, ötleteket, remélhetőleg a jövőben még szervezettebb formában művelhetik és fejleszthetik a népi kismesterségek elsajátítását. A megnyitón a helyi Vilonyai Népdalkör asszonykórusa felsőőri népdalcsokrot adott elő. A kiállítás július 14.-ig tekinthető meg a vilonyai Művelődési Házban.

Baliga Angelika a Fürge Ujjak Kézműves Klub vezetője köszönti az alkotókat.

Fésüs Sándor polgármester üdvözli a kiállítás létrejöttét, és a helyi alkotókat.

A helyi tárlaton kiállított alkotók: Bakonyiné Maradics Ilona, Baliga Angelika, Belső Lászlóné oktató keramikus, Cseh Andrea, Cseréné Gelencsér Zsuzsanna, Égerházi Lászlóné, Gacsályi Erzsébet, Hozián Józsefné, Hujber Ferencné, Jánosházi Petra, Kaics Julianna, népi iparművész, kosárfonó oktató, M. Hujber Zsuzsanna, Nagy Rebeka, Orsósné Fülöp Gyöngyi, Stomfai Judit, Stomfai Miklósné, Törökné Klubecz Ilona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!