Vinye

2015.09.13. 10:03

Ciklámenes geotúra

Vinye, Hódos - Irány az erdő, a fák hűvös lombja! Meghirdetett geotúrára gyülekezünk Vinyén, egy kis vendéglőnél. Előkerülnek a bakancsok, túrabotok, fényképezőgépek. A korosztály vegyes.

Civil Tudósítónktól

Célpont a Hódos-éri ciklámenes, Likas-kő barlang és Pápalátó-kő. Körülbelül egy kilométer hosszan még a betonúton indultunk, mikor elérkeztünk egy bejárathoz az erdőbe, ahol a tábla csak gyalogos forgalmat engedélyez. Czibula György túravezetőnk oldalán haladunk a Hódos-ér mellett, melynek medre éppúgy szomjazik, mint mi itt a melegben, egy csepp víz sincs benne, csak a mohás kövek mutatják a kis csörgedező ér nyomait. Gyuri elmagyarázza ennek földtani okát is. A több forrás által táplált kis ér alatt nagyon mélyen van a vízzáró réteg, így száraz időszakokban a víz hamar elszivárog a karsztos rétegekbe. Megállunk egy kicsit a fák árnyékában, nézzük a domboldalt, ahol túravezetőnk a helyi erdőgazdálkodásról ad információt. Az erdőben lékszerűen termelik ki a fákat, nem egybefüggő területen, így ez kevésbé viseli meg az itt élő növényeket és állatvilágot. Minden kis mikroklíma-változásra nagyon érzékenyen reagál az élővilág, ahogyan az általunk keresett erdei ciklámen is, mely a ciklámenfélék nemzetségének egyetlen Magyarországon őshonos faja. Néhol beszűrődik egy kis fény a csodás, egyenes, sima és szürke törzsű bükkösben, s ezeken a kivágott részeken már növekednek az új kis facsemeték.

Címkék#túra#Vinye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!