Vörösiszap

2010.10.08. 11:45

Eddig hatszáz katona vett részt a kármentesítésben

Eddig mintegy 600 katona vett részt és 60 technikai eszközt vettek igénybe az iszapömlés által érintett településeken a kárfelszámolásban - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel.

MTI

A tárca tájékoztatása szerint pénteken 195 katona és 40 technikai eszköz vesz részt a mentésben. Példaként említették, hogy a szentesi műszaki ezred tagjai a Kolontáron felállított ideiglenes híd őrzését és üzemeltetését végzik, a vegyvédelmisek az autók és az utak tisztításán dolgoznak, mások pedig a vörösiszapot lapátolják. Eddig a katonáknak 3 kilométernyi utat sikerült megtisztítaniuk a vörös színű szennyeződéstől.
   
A honvédség továbbá szállítójárművekkel viszi az ecetsavat és a gipszet azokhoz a folyószakaszokhoz, ahol a lúg semlegesítését végzik - tette hozzá a minisztérium.

Szakértői csoportot küld az EU

Öttagú szakértői csoportot küld Magyarországra az Európai Unió a Kolontár mellett történt vörösiszap-katasztrófa következményeinek felmérésére.
   
E csoport mérési eredményeitől, tevékenységétől teszik függővé a többi külföldi felajánlás elfogadását - közölte az MTI kérdésére a belügyminiszter pénteken nemzetközi sajtótájékoztatón, Budapesten.
   
Az MTI azon kérdésére, hogy mikor indulhat újra a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. termelői tevékenysége, Pintér Sándor egyelőre nem tudott választ adni.
   
Közölte: a biztonságos termelés a legfontosabb. Csak ha biztonságossá válik a vörösiszap-elhelyezés, akkor merülhet fel, hogy újraindulhat-e a gyár működése, vagy sem. A termelés vasárnapig mindenképpen fel van függesztve. Ezen a napon ülésezni fog a Kormányzati Koordinációs Bizottság és a kabinet is, és az addig feltárt eredmények alapján döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!