Vörösiszap

2011.03.22. 12:32

Isszák a szentkút vizét - Senki nem vizsgálta be, de hisznek benne

Kolontár, Devecser - Senki nem vizsgálta, hogy milyen a két település között található szentkút vize, de sokan hisznek a tisztaságában és rendszeresen fogyasztják. A kút gondnoka már a katasztrófa másnapjától.

Németh F. Bernadett

A szentkút Devecser és Kolontár között félúton, a vasúti átjáró után fekszik. A forrásvíz kifolyóhoz gondos kezek apró kápolnát emeltek, padokat, székek helyzetek ki, lépcsőt vágtak a földbe. Az ülőalkalmatosságok alja vörösiszapos, a kútba vezető lépcsők is, s a kápolnában álló Szűzanya szobrán a ruharedőkig ér a vörös vonal. A kápolna környékén azonban nem látni a lúgos anyag nyomát, csak a Torna-patak mellett.
 
A különös esetre Glózer László, a szentkút gondnoka ad magyarázatot: az iszap csodálatos módon kikerülte a kutat, ám a forrás kifolyóján visszajött, vagyis bele nem folyt, de alulról kissé elöntötte a lúgos víz. Ennek nyomai látszanak, meg azok lábnyomai, akik azóta is nap, mint nap innen viszik a vizet.

- Én már tavaly október 5-én ittam a kútból, s ha tehetem, azóta is innen viszem Ajkára. Ugyan tudomásom szerint sem vizsgálta meg senki a tragédia után a víz minőségét, de nyugodt szívvel ajánlom fogyasztásra - mondja a 63 éves gondnok, aki elmeséli, hogy gyerekkorában is itt volt a forrás, de a környéke másképp nézett ki.

 



Glózer László Kolontárról elkerülvén darab ideig nem járt a kúthoz, aztán megint felvette ezt a szokását. Egyszer valaki a Mária-szobrot belehajította a kútba, negyvenhat darabra szakadt. Glózer László és barátja megcsináltatta. k kezdték felújítgatni, rendbe tenni a környéket, aztán követték őket mások is. Lassan összegyűlt egy kis pénz is, amiből kikövezték a kifolyó környékét, felállították a kápolnát és a padokat. Áment Márton kutatja a szentkút történetét, a nyáron meg is jelenik a könyve: abból talán választ kaphatunk az eredetére (az 1700-as évekig nyúlik vissza) és hogy ki állíttatta ott az első keresztet.
 
Mint arról korábban beszámoltunk, a katasztrófavédelem információi szerint a tisztiorvosi szolgálat nem vizsgáltatta be a vizet, így hivatalos állásfoglalás nincs arról, hogy iható.



További híreink a kolontári iszapkatasztrófáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!