Vörösiszap

2011.04.09. 09:17

Megtudjuk, mit szívtunk be csütörtökön

Megyei körkép - Megszülettek az eredmények: a vörösiszappal elöntött térségben pénteken egészségügyi határérték alatt maradt a levegő porkoncentrációja, ami a szakember szerint azért lehetséges, mert a felkapott por eloszlott, „felhígult” a levegőben.

Németh F. Bernadett

 Mint arról beszámoltunk, az iszapos települések környékén az erős szél hirtelen keletkező, nagy kiterjedésű porfelhőket kavart, amiknek a színe nem egyszer rózsaszín volt a vörösportól. Ez látszik a ma behozott mintákon is, mondta lapunknak Nagy Attila: a kolontári mintavevő helyről behozott minta pirosas. A devecseri és a többi viszont szürke, azokban valószínűleg nem találnak majd a vörösiszap összetevőire utaló indikátorfémet, alumíniumot és vasat. A nehézfémekre végzett vizsgálatok eredményei csak körülbelül két hét múlva lesznek meg. A veszprémi labor úgynevezett szakaszos mérést végez, ami azt jelenti, hogy a kitett mintákat 48 óráig kondicionálják – normál esetben.

A vörösiszap-tragédia után azonban az érintettek szeretnének gyorsabban információhoz jutni, ezért a kondicionálás (vagyis a különböző befolyásoló tényezők kiküszöbölése ) csak 24 óráig tart. Az eredmények így is két nappal később születnek meg, Nagy Attila tehát ma arról tudott a Naplónak beszámolni, ami csütörtökön volt a levegőben. Röviden: szinte semmi. Legalábbis ami a por mértékére vonatkozik, hiszen az 50-es egészségügyi határértékhez képest Kolontáron, Somlóvásárhelyen és Devecserben is tizes értékeket mértek. Akkor azonban még nem fújt a szél. Hogy pénteken milyen levegőt szívtunk be, azt a szakaszos mérés vasárnap tudja megmondani.

 

 

Az Országos Levegőszennyezettségi Mérőhálózat úgynevezett folyamatos méréseket végez, az ő adataik szerint  - ami ma jelent meg és az elmúlt 24 órára vonatkozik – Veszprémben 36, Ajkán 23, Devecserben 36, Várpalotán pedig 17 mikrogramm por volt a levegőben mikrogrammonként.

A végleges adatokra tehát még várnunk kell, de Nagy Attila szerint a vizuális megfigyelés alapján a ma laborba vitt minták nem tartalmaznak az egészségügyi határérték feletti port. Ez a szakember szerint úgy lehetséges, hogy bár a nagy szél felkavarja, felkapja a port, de az nem ül meg, s a levegőben „felhígul”, vagyis keveredik. Piros mintát néhányszor vittek be az iszapos területről, a kolontári polgármesteri hivatal előtt álló állomásról. Ugyanebben az időben viszont Devecserben a minta szürke volt, s ez azt jelenti, hogy a vöröspor a két kilométerre fekvő városig már nem jutott el annyira, hogy mérhető legyen. Nagy Attila hangsúlyozta: több száz mintából mindössze egy-kettő volt piros.

A szél ma tovább fokozódott. A meteorológiai szolgálat szerint az északi, északnyugati szél 60-80, helyenként 80-90 kilométer per órával száguld a megyében. A Balatonon másodfokú viharjezés van érvényben.


Dossziénk a kolontári iszapkatasztrófa hátterével és további híreivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!