Vörösiszap

2011.10.04. 07:29

Kint a gödörből a Mal

Ajka - A technológia-váltás eredményeként a korábbinál sokkal nagyobb biztonság mellett dolgozik a Magyar Alumínium Zrt., iszapömléstől nem kell tartani, az anyagot teherautóval szállítják a tározóba.

Tremmer Tamás

Csak egy hajszálon múlt, hogy a tavaly október 4-ei vörösiszap-katasztrófát követő háromhetes leállás után újra tudott indulni az ajkai timföldgyár. Ha ez nem így történik, még nagyobb lehetett volna a baj: 1150 ember közvetlenül, közvetve pedig további ezrek maradhattak volna munka és kenyér nélkül.

Az eltelt egy év erőfeszítései, az összefogás meghozták a várt eredményt: a gyár ma biztonságban, a környék veszélyeztetése nélkül működik. A vörösiszap-katasztrófát követően a technológiaváltást négy hónap alatt megvalósították.

A munka nagyságát és jelentőségét az is jól mutatja, hogy ez a váltás legalább másfél évet vesz igénybe, amiből majd egy év csak a tervezés maga!

Tudni kell, a technológiaváltásra maga a Mal is készült. Már korábban beszereztek egy előszűrő rendszert 700 millió forintért, amit most kiegészítettek présszűrőkkel, így a tényleges technológiai átállás már "csak" további 750 millió forintos beruházást igényelt. A zagytározóhoz kivezetett csöveket február 28-án levágták, tehették, mert ekkortól a vörösiszap már szárazon "képződik". Ezt az anyagot ma teherautóval szállítják a tározókba.

Az előző években tízmilliárd forintot meghaladó fejlesztéseket végeztek annak érdekében, hogy a kommersz timföldgyártás helyett a nem kohászati jellegű, speciális felhasználású hidrátok és timföldek területén (őrlemények, precipitált alumínium-hidroxidok, zeolitok) megvessék a lábukat.
Ez a termékstruktúra biztosítja azt, hogy hosszabb távon is versenyképesek maradjanak. A katasztrófa után piaci szempontból is kimásztak a gödörből. Évi kibocsátásuk meghaladja a 200 tonnát, a több mint százféle terméket a több mint 400 vevőjüknek értékesítik.

További képek és cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!