Zirc

2012.10.09. 04:41

A magyarság missziója

Zirc - A lázadó vezéreket fel fogom köttetni, és minden tisztet, aki a forradalmárok szolgálatában állt, agyon fogok lövetni. Gyökerestül kiirtom a gazt (...), nyugodt lelkiismerettel lövetek agyon százakat is, mert szilárd meggyőződésem, hogy ez az egyetlen mód intő példát szolgáltatni minden jövendő forradalomnak.

Varga Domokos Péter

Haynau táborszernagy Joseph Radetzky császári királyi tábornagynak 1849. augusztus 16-án írt leveléből idézett Egervölgyi Dezső, Zirci Országzászló Alapítvány kulturális felelőse ünnepi beszédében a városházán rendezett ünnepségen. Aradot a magyar Golgotának minősítette. A szónok felidézte a 13 magyar tábornok és gróf Batthyány Lajos kivégzését, az oda vezető eseményeket, következményeit. Tágabb összefüggésbe helyezve a történteket Széchenyi Istvánra utalva - s polemizálva vele -, hangsúlyozta, a hazaszeretet nem a múlt imádatából áll, hanem a jelen, a jövő építésére is vonatkozik.



Szerinte a XX. század eleje óta Magyarországon kultúrharc folyik, a népcsoportot nemzetté tevő kultúra keresi útját, védekezik, hogy ne veszítse el bástyáit. Úgy ítélte meg, "a magyar nemzetnek a XXI. század első évtizedében keletkezett legnagyobb hatású és évszázadra meghatározó írásműve az a törvény, amely a nemzeti összefogás napjává nyilvánította a trianoni békeszerződés aláírásának napját, a másik pedig Magyarország alaptörvénye, az Alkotmány". Kifejtette, a dühöngő, liberális világfelfogásban az átlagember csak a használhatta szabadságot, de megélésének lehetőségét nem kapta meg, az elmúlt hatvan évben tönkretették a nemzet gondolkodását, szellemiségét, pedig ez történhetett volna másként is. A magyarság ma is teljesíti misszióját, mert szembefordult a liberalizmus hit-, nemzet-, családbomlasztásával. Meg kell értenünk, egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók - intett a hazáért életüket áldozók példáján keresztül a szónok.
 
Egervölgyi Dezső beszédét követően Detre Csongor általános iskolás tanuló mondott alkalomhoz illő verset.
 
 

 

Vecsey Katalin református lelkész Pál apostol a Timóteushoz írt 2. leveléből idézett: "Ama nemes harcot megharcoltam, futásom elvégeztem, a hitet megtartottam". Párhuzamot vonva az aradi vértanúkkal, közölte, ők 13-an elvégezték futásukat, hitüket megtartották, amihez még az életük sem volt drága. Szakos Csaba evangélikus lelkész a két evangélikus vallású tábornok, Dessewffy Arisztid és Leiningen-Westerburg Károly a halál előtti hősies helytállását emelte ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!