Zirc

2014.12.23. 18:25

Régen várta a világ

Zirc - Rendhagyó, gyönyörűségesen szép, különleges hangzású adventi hangverseny volt a ciszterci bazilikában.

Müller Anikó Hanga

Két fiatal, tehetséges zenész, Kővári Péter és Cserta Balázs mutatta be Királynemből méltóság című, hagyományokon alapuló, modern elemekkel ötvözött ünnepi lemezét, melyet a zirci templomban vettek fel. Kővári Péter megszólaltatta a barokk hangolású kisorgonát és a romantikus nagyorgonát egyaránt. Az orgonazenére mintegy felelgetve szólalt meg Cserta Balázs előadásában a tárogató a szószékről, a klarinét és a templomban szokatlan kecskeduda. Az előadóművész beszélt a tárogatóról, melyet 1895 körül megreformáltak, a népi kecskedudáról, mely elnevezéséhez híven kecskebőrből készül s hangzása hasonlít az orgonáéhoz.

Kővári Péter (balról) és Cserta Balázs a bazilika karzatán játszik. Lélekemelő élmény volt
Fotó: Ring Júlia

A műsorban felcsendültek Meichior Vulpius, Johann Pachelbel, J. S. Bach, Frank Martin művei és egy kora középkori karácsonyi himnusz, a két művész saját feldolgozásában. A lemez mottója Királynemből méltóság egy régi egyházi énekből kiragadott sor, néprajzi magyarázata, a kisded Jézust elhalmozzák díszítő jelzőkkel, magas méltóságnak hirdetik: Mostan kinyílt egy szép rózsavirág, Akit régen várt az egész világ, Betlehemben kibimbózott zöld ág, Királynemből méltóság.

Daróci Bárdos Tamás e kompozícióját eredetileg szólóénekre és kórusra írta, beleegyezésével a két fiatal művész orgonára és tárogatóra adaptálta, igen sikeresen, nagy tetszést aratva előadásával. Az adventi várakozás időszakában a két előadóművész rendkívüli, lélekemelő élménnyel ajándékozta meg a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!