Zirc

2015.06.13. 13:49

Trianoni megemlékezés Zircen - Jogunk van a veszteségeinket számba venni

Zirc - A Nagy-Magyarországot visszaállítani nem lehet, de jogunk van a veszteségeinket számba venni, kötelességünk a múltat kutatni, a történéseket tisztázni, és az eseményekből tanulni.

Kelemen Gábor

Huszár G. Lőrinc ciszterci plébános mondta ezt a trianoni békediktátum 95. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. Hozzátette: tennünk kell azért, hogy nemzetünk – bár országhatárok darabolják szét – mégis egy legyen. Beszédében szólt a magyarság megmaradásának kérdéséről is. Hangsúlyozta, össze kell fognunk helyi szinten, nem szabad engednünk, hogy a nagypolitika végzetesen megossza népünket, beférkőzzön kisebb közösségeink, családjaink életébe. Ragaszkodnunk kell ahhoz, ami a miénk, és törekedni arra, hogy jobbak legyünk, mint eleink voltak, ugyanakkor őseink hűségéről, kitartásáról példát kell vennünk. Felhívta arra is a figyelmet, hogy bár sok mindent elveszítettünk, sok-sok értékünk maradt még, és ezeket fel kell fedezni, kamatoztatni.

A megemlékezés harangszóval és az elcsatolt települések felsorolásával vette kezdetét. A szervező Zirci Országzászló Alapítvány nevében Egervölgyi Dezső köszöntötte az egybegyűlteket. Detre Csongor és Wittmann György szavalatával tette szebbé az emlékezést, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara pedig a zene nyelvén kalauzolt vissza minket a történelmünkbe.

Az egyházak képviselői áldást mondtak a hazára, nemzetre, majd az emlékező szervezetek elhelyezték koszorúikat az Országzászló Emlékműnél, a feldarabolt Nagy-Magyarország előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!