Zirc

2016.12.04. 12:50

Kell egy csapat, kell egy hely

Bepillantás a Zirci Városi Nyugdíjas Klub életébe.

Csaba Lilla

Hosszú ideje működik a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézményének mentorálásában a Zirci Városi Nyugdíjas Klub. Jelenlegi vezetője Pék László, aki a megalakulástól, vagyis negyvenkét éve ismeri, patronálja, aktív figyelemmel kíséri a közösség tevékenységét.

Pék László a klub múltjára visszatekintve felidézte: annak idején a zirci városgazdálkodásnál dolgozott, ahol többször is szerveztek nyugdíjas találkozókat. Ezeken az összejöveteleken merült fel először a gondolat, hogy szükség volna egy klubra, ami rendszeres találkozási lehetőséget nyújt. A megalakulás óta több vezetője is volt, Pék László dr. Katona Péternétől vette át a stafétabotot, aki elhivatottsággal és szeretettel irányította a közösséget.

Fotó: Csaba Lilla

A nyugdíjas klub a város meghatározó civil szervezete, a tagok között több olyan személy volt, aki a város életéért sokat tett. Napjainkban is aktív tagokból áll a csapat: évről évre részt vesznek számos városi rendezvényen, többek közt a városi nagykarácsony és a népszerű farsangi bál lebonyolításában, lelkesen szorgoskodnak a tavaszi városszépítés alkalmával. Rendszeresen jelen vannak a civil szervezetek által szervezett eseményeken, folyamatos kapcsolatot ápolnak a közösségekkel. Nemcsak helyi, hanem megyei, járási szintű programok megrendezésében is nagy szerepet vállalnak (Kórusok Egyházzenei Hangversenye, a Nyugdíjasok „Életet az éveknek" Veszprém Megyei Egyesületének sakk-keresztrejtvényfejtő versenye).

Fotó: Csaba Lilla

Minden héten szerdán gyűlnek össze a tagok a zirci Városi Könyvtár klubtermében. Az adott évre vonatkozó tematika alapján áll össze egy-egy foglalkozás programja. Gyakran élnek vendégelőadók, szakemberek meghívásával, a klubvezető fontosnak tartja, hogy előadások keretében foglalkozzanak az időseket érintő problémákkal is. Az őszi és tavaszi jó időben rendszerint kirándulnak, ahogy ezt idén is tették. Év végéhez közeledve, Advent alkalmából koszorút és díszeket készítettek, legutóbbi összejövetelükön pedig „Játék: minden, ami belefér" címmel vetélkedőre hívták ki egymást. A késő estébe nyúló közösségépítő szellemi erőpróbán három helyezettet kiáltottak ki a legjobbnak, de nemcsak ők, a derekas helytállásért mindenki jutalomban részesült.

Fotó: Csaba Lilla

Ez évi utolsó programjuk a karácsonyi ünnepség lesz, ahol egy kis sütemény mellett meghitt beszélgetéssel készülnek lélekben az év legszebb ünnepére.

Pék László elmondta, valaha hetven tagot is számlált a klub, most a létszám huszonöt, huszonhat főre tehető. Az átlagéletkor körülbelül nyolcvankét év. A vezető hangsúlyozta, hogy „kapujuk" mindig nyitva áll, szeretettel várják azokat az idős embereket, akik szeretnének egy tevékeny, szeretetteljes közösséghez tartozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!