Zirc

2014.12.29. 20:15

Orgonák felelgettek egymásnak

Zirc - A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy órára kiürül az év utolsó tanítási napján.

Kelemen Gábor

Az intézmény diákjai, pedagógusai, dolgozói átvonulnak a bazilikába, és együtt hallgatják a zenetagozat tanárjainak koncertjét. Az eseményre természetesen meghívják a nyugdíjas kollégákat és a fenntartókat is, hiszen ahogy Balázsné Györek Zsuzsanna igazgató fogalmazott köszöntő gondolataiban, nélkülük nem lenne az iskola egy nagy család .

A gimnázium diákjai, pedagógusai, dolgozói a koncerten
Fotó: Kelemen Gábor

Az iskola zenetanárai közül Tarcsay Beáta, Szakács Ádám (hegedű), Buzásné Rezsőfi Lívia (fuvola) és Karácson Zoltán (bariton) közösen adtak elő három tánctételt a tizenhetedik század univerzális muzsikusának számító Johann Christoph Pezel gazdag kamaraterméséből. Szólóban elhangzott még Theodore Dubois francia orgonaművész legismertebb darabja, a Toccata, duettben pedig Francesco Maria Veracini itáliai hegedűs lírai dallamosságú Largo-ja. Johann Sebastian Bach fia, a tehetséges és nagy karriert befutó Carl Philipp Emanuel Bach születésének 300. évfordulójáról is megemlékeztek egy fuvolaművel. A zene mellett szépirodalommal is hangolódott az iskola az ünnepre, Kiss Kevin Jeremi tolmácsolásában elhangzott Juhász Gyula Karácsony felé című verse.

Az idei hangversenyen egy ritkaságnak is fültanúi lehettünk, kétorgonás mű ugyanis még soha nem hangzott el a zirci bazilikában. Handel kompozícióját, a Kakukk és a fülemüle című zeneművet Kapitányné Vadas G. Zsuzsa és Kapitány Dénes előadásában hallhattuk. Különleges hangzást nyújtotta hallgatóságnak az, ahogyan a templom elő- és hátteréből felcsendülő orgonák felelgettek egymásnak. A hangverseny végén mindenki együtt énekelte a Csendes éj-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!