Zirc

2015.09.25. 19:05

Rekultivált lerakó, megszüntették a szennyezést

Zirc – Lezárult a zirci szilárd hulladéklerakó, illetve az általa okozott szennyezés kármentesítése.

Napló-információ

Zirc önkormányzata pályázaton nyert támogatást a város területén lévő települési szilárd hulladéklerakó, mint szennyező forrás, és a lerakó által okozott szennyezés megszüntetésére.

A rekultiváció három éve alatt a terület előkészítését követően megtörtént a lerakóban elhelyezett 133 ezer köbméter települési szilárd hulladék előkezelése, a rostált, illetve válogatott kommunális, valamint a veszélyes hulladékot és a gumi hulladékot átvevőnek átadták.

A kármentesítés során megtisztították a szennyezett felszín alatti vizeket, valamint helyreállították a területet. A lokalizáció keretében oldalsó és felső szigetelés kiépítése akadályozza meg a helyben maradó anyagból további esetleges szennyeződés kimosódását. A depónia felső szigetelő rétege fölé egyméteres takaróréteget hordtak, ebből 30 centi a termőréteg, amire az őshonos fűféléket telepítettek. Az érintett területeket hulladéktól teljesen megtisztították, helyreállításuk megtörtént. A lerakó területről a szennyezett talajvizet összegyűjtötték és komplex víztisztító berendezéssel tisztították, a vízbeszerző létesítmények leürüléséig, illetve a kijelölt monitoring pontokon a kármentesítés eléréséig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!