Zirc

2014.03.05. 19:20

Sikeres látogatóközpont Zircen

Zirc - Ifjúságért felelősség, intézményi fejlesztések, kulturális programbörze mottóval tartottak sajtótájékoztatót szerdán a tavaly májusban átadott Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának kiállítótermében.

Müller Anikó Hanga

Ring Júlia, a Látogatóközpont ügyvezetője köszöntő szavai után 200 éve a magyar ifjúságért szlogennel indította el tájékoztató gondolatait Dékány Á. Sixtus apát úr. Hangsúlyozta, szemben a demográfiai tendenciákkal, a jelentkezők száma iskoláikba folyamatosan nő, ezért, megfelelve a mindebből fakadó elvárásoknak mind fizikai, mind szellemi értelemben vett iskolafejlesztéseket terveznek és valósítanak meg. Bejelentette, kormánydöntés alapján folyamatban van az angolkert tulajdonjogának visszaadása, az üzemeltetését pedig februártól már átvették.

Elismerően nyilatkozott arról, hogy a látogatóközpont forgalma a nyitást követő nyolc hónapban meghaladta a tizennyolcezret, mindemellett a választékában egyre bővülő, kézműves termékeket, helyi portékákat kínáló monostori ajándékboltjuk is nagy érdeklődésre tett szert. A kínálatot bővíti a napokban, Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára gondozásában megjelent, a Kistemplomról szóló kiadvány. Ring Júlia az év első félévére tervezett programfüzetet ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Változatos programkínálattal lépünk az érdeklődők elé. A 200 éves évfordulóhoz kapcsolódó programsorozat, orgonakoncertek, hangversenyek, író- olvasó találkozók, Versünnep, Templomok Éjszakája, kamaraszínházi estek, lelkiségi előadások tarkítják a repertoárt, mely alkalmak kiegészülnek a már megszokott programelemekkel, a Múzeumok Éjszakájával, az adventi programsorozattal, mely a Mindenki Karácsonyával zárul mondta.

Zátrok Attila megbízott műszaki vezető bejelentette, a közeljövőben hagyományos ciszter termékek sör és sajt előállítására készülnek. Beszámolt arról, az apátság fenntartásában működő intézményeiknél több pályázat megvalósítása van folyamatban. A sajtótájékoztató keretein belül bemutatott fejlesztés boltív- és rózsaablak rekonstrukció csak az első lépése annak a középtávú tervnek, amely az apátság örökségét jelentő tárgyak, így könyvek, kövek, levéltári anyagok felkutatását és bemutatását jelenti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!