Zirc

2014.07.06. 12:40

Természet és művészet

Zirc - A természet tanulmányozása nélkül elképzelhetetlen a képzőművészeti ismeretek elsajátítása.

Kelemen Gábor

Ezt Szeifert György, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és AMI igazgatóhelyettese mondta az iskola képzőművész-növendékeinek alkotásaiból nyílt kiállítás megnyitóján, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának Sarok Galériájában. Hozzátette: túl azon, hogy a diákok megismerik a természet szegmenseit, természeti tárgyú, esztétikai minőséggel rendelkező alkotásokat generálnak.

A III. Béla Gimnázium művészeti iskolásainak kiállítása szeptember végéig tekinthető meg a Sarok Galériában (Fotó: Kelemen Gábor)

A kiállítás Természet és művészet címmel nyílt meg. A művésztanár a két fogalom kapcsolatát is feszegette megnyitóbeszédében. Mint elmondta, sok köze van a kettőnek egymáshoz, ugyanakkor egyre kevesebb, hiszen ma már elképzelhetetlen, hogy a tanítványok naphosszat üldögéljenek a szabad ég alatt, és a madarak röptét tanulmányozzák, mint Leonardo, vagy egy patakparton ülve a víz fodrozódó felületét lerajzolva az áramlás törvényeit összegezzék, esetleg egy lesben elbújva, élőhelyén keressenek fel egy állatot, hogy megfigyeljék mozgását, környezetét. Hangsúlyozta, hogy modern korunkban már a tájkép sem helyszíni szemlét követően, hanem internetről letöltött fotó alapján készül.

A művészeti szakközépiskolát szerencsésnek nevezte, hiszen csak pár métert kell gyalogolniuk rajzbakkal, festőállvánnyal a vállukon, s máris az arborétum fái alatt, vagy a lenyűgöző látványt nyújtó zirci medence peremén találják magukat. Az itt készülő szén-, pasztell- vagy akvarelltanulmányok más művek vázlataként, de akár önálló alkotásként is megállják a helyüket - mondta Szeifert György.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!