Miért jó, ha van kiskedvencünk? Tippek kezdő gazdiknak

A háziállatok sok szempontból pozitív hatással vannak az egészségünkre és a mentális jóllétünkre is – ezt több nemzetközi kutatás megerősítette. Így tudományosan is bizonyított tény, hogy a gazdák és a háziállatok közötti érzelmi kötődés javítja az egészségünket és jóllétünket.

Horváth Virág, Nánai Fruzsina Emma

Fotó: Sági Ági/ Napló

Azoknak, akik házikedvencet tartanak, alacsonyabb a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, továbbá hamarabb és eredményesebben felgyógyulnak például egy sebészeti beavatkozás után. A szív- és érrendszeri betegségek esetében pedig csökkennek a kockázati tényezőik. A szívinfarktuson átesett páciensek pedig az infarktust követő időszakot jelentős mértékben nagyobb eséllyel élik túl, mint azok, akiknek nem tartanak kisállatot. A házi kedvencek jelenléte csökkenti a stresszt, ilyen módon az immunrendszerünket is erősítik.

- Azért jó, hogyha van egy kisállata az embernek, akiről gondoskodhat, mert ez motiválja arra, hogy tényleg gondoskodjon róla, és figyeljen rá. A gazdi és a háziállata között kialakuló kötelék erősíti és elősegíti azt is, hogy a későbbiekben is további kapcsolatot alakítsanak ki. Emellett egy kisállat rendszert visz a hétköznapokba, felelősségre tanít, és a rendszeres közös séták is szintén elősegítik azt, hogy motiváltak és egészségesebbek maradjunk a hétköznapjainkban – mondta el S. Rita, szentkirályszabadjai lakos, büszke kutyatulajdonos.

A jól táplált, egészséges kutyusok egy kis bolondozásra is kaphatók Fotó: Sági Ági/Napló

Mielőtt azonban rohannánk az ebtelepre, érdemes utánaolvasni, milyen is a nekünk való kedvenc. Ezt az öt pontot érdemes alaposabban körbejárni: Ki fogja a mindennapi teendőket ellátni? Milyen az életritmusunk? Hogyan állunk anyagilag? Ki lesz az állatorvosunk? és végül: Ismerjük-e eléggé az állat fajtáját?

Egy madárpók, egy hüllő, egy rágcsáló is viszonylag komfortosan érzi magát akkor is, ha naponta csak kevés időt töltünk vele. A kutyák esetében a minden napos séta (fajtától függően 1-3 óra) kötelező, és a macskákat sem szabad sokáig magára hagyni. Nem szükséges egzotikus állatot választanunk ahhoz, hogy megterhelje a pénztárcánkat. Egy macska, amelynél vesebetegség alakul ki, sajnos nem ritka jelenség, de ha kutya mellett döntünk, a fajta kiválasztásakor végig kell gondolnunk, hogy egy nagytestű eb etetése, gyógyszerezése jóval nagyobb terhet jelent majd a pénztárcánknak, mint egy kisebb testűé.

Nagyon fontos, hogy már a „gondolat megszületésekor” keressük fel vagy válasszunk állatorvost, akiben majd megbízunk. Ő segíthet az ötlet tovább gondolásában, illetve a döntés meghozatala esetén majd ellát bennünket sok hasznos tanáccsal. Segíthet a fajta megítéléséven, az állat tartási körülményeinek, táplálékának, ellátásának szabályaiban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!