Madár

2023.05.29. 12:00

Nulla kilométeres rigó az ablakpárkányon

Olvasónk küldte a videót, amelyben egy épp szárnyár próbálgató rigófi az ablakpárkányát használta kifutópályának.

Napló

Arra lett figyelmes, hogy a szúnyoghálóba kapaszkodva verdes egy kismadár. Gyorsan telefont ragadott, és elkezdte filmezni a közben kiszabadult fiókát, amelyik valószínűleg a lévő tuján lévő fészkéből indult első útjára, és az ablakpárkányon sikerült a rövidke légi utat befejezni. Ahol aztán hosszan nézelődött, kereste a továbbjutás lehetőségét. A virágládát is körbejárta, majd összeszedte bátorságát és továbbindult – a járda lett a következő célpont, ahonnan az oltalmat nyújtó bokrok alá szaladt.

A már majdnem ,,felnőttméretű" kisrigót az különbözteti meg a kifejlett példánytól, hogy szinte nincs farktolla, ezért is nehéz még számára a hosszabb távú repülés.  

A fekete rigó fiókái vakon és csupaszan kelnek ki a tojásból. A kirepüléséhez 10-19 napnak kell eltelnie, miközben mindkét szülő táplálja a kicsinyeket. Miután a fiatalok elhagyták a fészket, a szülők még további három hétig etetik őket, miközben a kicsik elkezdik a szülőket követni az élelem után való kutatásban. Ha a tojó új fészekaljat hoz létre, akkor a hím folytatja a kirepült fiókák etetését és a táplálékszerzésre való tanítását. Ilyenkor látjuk azt, hogy a bokrok alatt szaladgálnak az ,,elveszettnek" tűnő fiókák; azonban nem elveszettek ők: a szülők etetik és táplálékszerzésre – bogarak és lárvák gyűjtésére – tanítják őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!