Vigyázzunk állatainkra a tűzijáték alatt!

Sokkot kaphatnak és ijedtükben elszökhetnek a házi kedvencek az augusztus 20-i tűzijáték miatt, figyelmeztet Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője, aki jó tanácsokkal is szolgált arra, hogyan előzzük meg a bajt.

Kovács Erika

Forrás: pixabay.com

– Erős hanggal és fénnyel jár a tűzijáték, ami sokkot okoz az állatoknak. Ettől elszökhetnek, és az ijedt kutya, macska félelemből támadhat, akár haraphat is – fogalmazott Seres Zoltán. Javasolta, a durrogás alatt a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet az állatoknak. Lehetőleg maradjunk velük, érezzék a biztonságot, szeretetet, simogassuk őket, mert az megnyugtatja a négylábúakat.

Mint mondta, semmiképpen ne vigyük magunkkal a tűzijátékra, mert a máskor nyugodt, szelíd kisállatnak pánikot okoz a durrogás, az erős hang és fény. A biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét jelző bilétát, hogy adott esetben a megtaláló tudja hívni az illetőt. Ha elveszett a kisállat, hívjuk az állatmentőket, illetve a lakóhely legalább tíz kilométeres körzetében keressük, mert az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes. Ha vigyázunk rájuk, nem tesszük ki őket a pániknak, sokat tehetünk házi kedvenceinkért, és megelőzhetjük azt, hogy ijedtükben elfussanak. A tapasztalatok szerint sajnos sok elkóborolt állatot elütnek az autók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!