Baba

2015.07.22. 16:07

Minden kislány királylány lesz? - Feelelősséggel kell formálni a gyermek világképét, az egészséges önképért

Majdnem minden kislány életében van olyan szakasz, amikor királylánynak érzi magát, vagy az szeretne lenni. Nem mindegy azonban, milyen értékek mentén.

Napló-információ

Carl Gustav Jung különböző női szerepeket, archetípusokat különböztetett meg. Az anya -, a boszorkány -, az amazon -, a kurtizán -, vagy a királylány -szerepek minden egészséges női személyiségben megjelennek, ám mindenkiben másik válik dominánssá. A pszichológus szerint a lányokban a királylány-szerep már egészen kicsi korban kialakul, és szükséges része a személyiségfejlődésnek. Elsősorban az apa felelős azért, hogy a tökéletesség, az egyediség érzését kialakítsa a kislányban. Ez a kiskorban szerzett magabiztosság később segíthet, hogy a lány távolságtartóbban tudja kezelni a közeledő férfiakat. A kis hercegnők akkor boldogok, ha észreveszik az erőfeszítéseiket, és megdicsérik őket a kedvességükért és önzetlenségükért. Jung szerint azonban minden női típusnak megvan az árnyoldala is, így például a kedves hercegnők könnyen válhatnak megközelíthetetlen Jégkirálynőkké, akiket csak a külsőségek, a csillogás érdekel.

A királylány-szindróma (PS, Princess Syndrome) mentális betegség, kutatói szerint több millió nőt érint világszerte. A PS okai között leggyakrabban a médiát, a rossz nevelést, a feminizmust és a hasonló problémával küzdő barátnőket nevezik meg. Jelei: folyamatosan a középpontban akarnak lenni. Irracionális elvárásokat támasztanak a környezetükkel szemben. Nem megoldást keresnek a problémáikra, hanem panaszkodnak. Nem vállalnak felelősséget semmiért. Példaképeiket a médiában találják meg. Szélsőségesen féltékenyek. Drámázással teszik izgalmasabbá az életüket.

A jól választott mese segítség lehet: ha jószívű, segítőkész, serény, dolgos királylányokról mesél a csemetének, nagy baj nem lehet.

Persze nem árt ellenállni az erre épül kereskedelmi ágnak sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!