Balatonalmádi

2012.12.19. 10:22

Tiltakozások a megyében - Sorfal Almádiban, ülősztrájk Veszprémben

Veszprém/Balatonalmádi - A Vetési gimnáziumban a diákok többsége részt vett a szerdára meghirdetett három órás demonstráción, az almádi magyar-angol gimnáziumban pedig tanulók sorfala várta az igazgatónőt reggel.

Halmos György

A veszprémi gimnáziumban reggel nyolctól a tornateremben gyülekeztek a tanulók, akik társaik előadását hallgatták meg a diákok hat pontos követeléséről. A diákoknál több transzparens is volt, a felszólalók előtt pedig egy "Tandíjra gyűjtünk" doboz állt.  Az ülősztrájkon  többek között a keretszámok 2011-es szintre való visszaállítását, a hallgatói szerződés eltörlését, illetve a felsőoktatásból történő forráskivonás leállítását követelték. Csabai Máté végzős diák, a rendezvény szóvivője arról beszélt, hogy főképp a keretszámok csökkentése ellen tiltakoznak. Emellett egyes szakok megszüntetése, valamint az egyetemi autonómia korlátozása ellen is szól a tüntetésük.

"Tandíjra gyűjtünk" feliratú papírdoboz a kormány felsőoktatást érintő intézkedései ellen tiltakozó diákok ülősztrájkján a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban (Fotó: MTI/Nagy Lajos)

- Jelenleg egyes családok anyagi helyzetétől függ, hogy felvesznek-e valakit az egyetemre, nem pedig a tanulmányi eredménytől.

Becslésekre alapozva azt mondta, hogy az iskola tanulóinak 90-95 százaléka vesz részt a demonstráción. Arra a kérdésre, hogy nem félnek-e valamilyen retorziótól  azt válaszolta: ki merjünk mondani, mi az érdekünk, nem érhet hátrány senkit a szabad véleménynyilvánítás miatt. Személyes véleményem az: abban az országban, ahol bárkinek félnivalója van amiatt, mert kimondja a véleményét, ott  nincs maradásom. Orbán Viktor szombati, keretszámok eltörlésére vonatkozó bejelentésével kapcsolatban Csabai Máté azt mondta: örülnek ennek, de konkrétumok nélkül, szóbeli bejelentésre nem lehet a jövőt alapozni. Szarka László igazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy diákok szombaton keresték meg az intézmény vezetését és jelezték, hogy sztrájkkal akarják kifejezni szolidaritásukat a felsőoktatási változtatásokkal kapcsolatban. A nevelőtestület nem akadályozta meg a sztrájkot, ugyanakkor pedagógusok a megmozdulásban nem vesznek részt, vagyis azok a diákok, akik tanulni akartak, azok megtehették azt a szokásos menetrend szerint.

(Fotó: Gáspár Gábor)

Egyetemisták középiskolásokkal együtt demonstráltak

A Pannon Egyetem hallgatói közül csak néhányan hallották meg a szerdai megmozdulásra szóló felhívást.

A Pannon Egyetem A épületének előcsarnokában tucatnyian vettek részt a szerda délutáni ülősztrájkon, kezükben Hoffmann Rózsa államtitkár fotóját tartva: "Szégyelld magad, Rózsa!" Információt nem sikerült szerezni, mert a diákok közül többen kérdés nélkül is közölték, hogy nem nyilatkoznak.

 

 

 

 

Egy óra múlva a hallgatók átvonultak a színházkertbe, ahol csatlakoztak hozzájuk a középiskolások - az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola és a Vetési Albert Gimnázium diákjai -, pontosabban az egyetemisták csatlakoztak a középiskolásokhoz, mert mind utólag kiderült, a színházkerti csendes demonstrációt a középiskolások hirdették, szervezték. A "Csendben a jövőnkért!" elnevezésű demonstráción - ahol becslések szerint 100-150-en lehettek, többnyire középiskolások - beszéd nem hangzott el. A negyedórás néma tüntetés után a középiskolások megköszönték az egyetemistáknak a részvételt.

Pápán is demonstráltak

Mit akarunk? Válaszokat! Mikor? Most! Mi vagyunk a jövő, a pénz nem egyenlő a tudással! - hangoztatták a diákok szerdán délután a városháza elé összehívott demonstráción. A kormány intézkedéseit bíráló megmozduláson a város középiskoláinak többségében végzős diákjai vettek részt - részletek itt.

 

Sorfal Balatonalmádiban

A tanároknak és az igazgatónőnek is sorfalat álltak a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium tanulói, de míg a pedagógusokkal kapcsolatban szimpátiájukat fejezték ki a diákok, addig a Gránásiné Bácsi Tünde igazgatót néma csönd  fogadta. Erről az eseményen részt vevő, a helyzetet jól ismerő személy beszélt a Napló érdeklődésére. Borzalmas a helyzet jelenleg a gimnáziumban - mondta a neve elhallgatását kérő személy, aki azonban hozzátette:  a helyzet azonban annál árnyaltabb, mint ahogy az a médiában megjelent.

 

Fotók: Orosz Péter

 

Kálóczi Beáta, a Veszprém Megyei Kormányhivatal sajtófőnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy az iskolával kapcsolatos kérdések a megyei intézményfenntartó központ hatáskörébe tartoznak, ők fognak közleményben reagálni, várhatóan szerdán délután.

Más forrásból, meg nem erősített információként úgy tudjuk egyébként, hogy az intézményfenntartóhoz érkezett egy szülői bejelentés, panasz arról, hogy az egyik pedagógus az óráján politizál, ezután  rendelték el azt a vizsgálatát, ami a tanárok és diákok véleményét kérte az üggyel kapcsolatban.

Az iskola egyik pedagógusa, aki többek nevében beszélt, elmondta: határozottan visszautasítják a kormányhivatal tényállításait, ami egy nyíltan politizáló és tüntetésre buzdító pedagógusról tesz említést közleményében. A tanárok osztályfőnöki órán a keretszámokról tartottak tájékoztatást a diákoknak. A pedagógus úgy fogalmazott, hogy jogi lépéseket fontolgatnak emiatt.

Az oktatási államtitkár tájékoztatást kért a balatonalmádi esetről

Az oktatásért felelős államtitkár szerint "legyen szó sztrájkról vagy tüntetésről", a diákok véleménynyilvánítási jogát és szabadságát korlátozni semmilyen módon nem lehet. Hoffmann Rózsa az MTI kérdésére közölte: tájékoztatást kért a balatonalmádi esetről.

A hvg.hu szerint a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban Balatonalmádiban adatokat gyűjtöttek a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről.

Az oktatási államtitkár elmondta: fontos, hogy a fiatalok félelem nélkül vállalhassák véleményüket, emiatt hátrány nem érheti őket. 
A mindenkit megillető demokratikus szabadságjogok tiszteletben tartása mellett akkor is kiáll, ha a demonstrációkon olykor az emberi méltóságot sértő kijelentések és rigmusok hangzanak el, és "ha éppen a kormány gyors reagálása, tárgyalási készsége miatt a megmozdulás értelmetlennek, céltalannak tűnik" - szögezte le Hoffmann Rózsa, aki jelezte: a balatonalmádi esettel kapcsolatban tájékoztatást kért.

Péterfalvi Attila szerint a pedagógusnak nincs joga arra, hogy bármilyen kérdésben nyilatkozattételre hívja fel a gyerekeket és véleményüket rögzítse - a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke erről az MTI-nek nyilatkozott szerdán.
Péterfalvi Attila hangsúlyozta: a hatóság nem döntött még arról, hogy indítanak-e vizsgálatot az ügyben, mérlegelni fogják ugyanis az összes körülményt, és kérdés, hogy érkezik-e beadvány. Erre tekintettel a hatóság elnöke jelezte, hogy nem a konkrét ügyről, hanem általánosságban fejti ki véleményét.

Szerinte az "normális dolog", hogy az iskolában egy osztályfőnöki órán a tanár a diákokkal aktuális ügyekről, akár kormányzati intézkedésekről, törvényekről beszélget, és nem minősül adattovábbításnak, ha a tanárt ezután "felhívják telefonon valamelyik hivatalból" és ő elmondja a leszűrt következtetéseket, például hogy a diákok többsége mit gondol az adott ügyről.

Péterfalvi Attila ugyanakkor kijelentette: arra azonban "nincs joga a pedagógusnak, hogy nyilatkozattételre hívja fel a gyereket, az meg pláne nem megy, hogy a beszélgetéseken elhangzottakat rögzíti".

Az LMP feljelentést tett a balatonalmádi gimnázium ügye miatt

Az LMP ismeretlen tettes ellen tett feljelentést személyes adattal visszaélés, valamint az egyesülési, a gyülekezési szabadság és a választási gyűlésen való részvétel jogának megsértése miatt. A párt szerint az ötvenes éveket idéző számonkérés megalázó és a szabad véleménynyilvánításhoz, a gyülekezéshez, valamint az emberi méltósághoz fűződő alapvető jogokat is sérti. A beszámoltatás a diákokat a gyülekezési joguk gyakorlásában fenyegető jelleggel korlátozta – részletek itt.

Nincs helye a gimnázium élén

Le kell váltani az almádi gimnázium igazgatónőjét, illetve a felügyeletet ellátó szervezet vezetőjét, aki utasítást adott a tanárok és a végzős diákok véleményének összeírására. Ezt az MSZP megyei elnöke hangsúlyozta szerdai sajtótájékoztatóján - részletek itt.

 

 


A Veszprém Megyei Kormányhivatal sajtóközleménye

"A Veszprém megyei kormányhivatalnak semmi köze nincs a balatonalmádi iskolában történekhez.

Felhívjuk a sajtó figyelmét, hogy teljesen valótlanok azok az állítások, amely szerint a Veszprém megyei kormányhivatal kért volna bármilyen vizsgálatot, „adatgyűjtést” a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban történek miatt.  A nyíltan politizáló és tüntetésre buzdító  pedagógus ügyében kizárólag a munkáltatónak, az iskolaigazgatónak van hatásköre intézkedni.

Az ügyben a következő tényeket közöljük: az iskola fenntartójához, a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központhoz (MIK-hez)  szülői bejelentés érkezett, amely szerint, az iskola egyik tanára tanítás helyett tanórán megengedhetetlen módon rendszeresen politizál és a diáktüntetések apropóján demonstrációra buzdítja a diákokat.A Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ, az eset kivizsgálását kérte az erre hatáskörrel rendelkező balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium igazgatójától, és tájékoztatást kért a vizsgálat eredményéről. Az iskolaigazgató  - mint az érintett pedagógus munkáltatója - saját hatáskörben döntött a belső vizsgálat módjáról, a meghallgatottak személyéről és dönt majd arról, hogy szükségesnek tart-e munkáltatói intézkedést a diákokkal nyíltan politizáló pedagógussal szemben."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!