Balatonfüred

2012.03.26. 07:10

Közös múltunk emlékei - Három érdekes kiállítás nyílt a Vaszary-villában

Balatonfüred – Három, külön-külön is érdekes anyaggal indította a kiállítási szezont szombaton a Vaszary-villa: a horvátokkal közös múltunk emlékeit mutatja be két tárlat.

Győrffy Árpád

A megnyitó nemzetközi vendégserege is jelezte, hogy a két kiállítás a tóparti városnak a horvátországi Opatijával januárban kezdett szoros kulturális együttműködése keretében jött létre. A Balatonfüred – Opatija – Bad Ischl – avagy Fürdőélet a Monarchiában címû tárlatot Prasznovszky Mihály és Tóth Györgyi rendezte dr. Terleczky József gyûjteményének és más anyagoknak a felhasználásával. Plakátokkal, képeslapokkal, emléktárgyakkal, enteriőrökkel, az egykori Abbáziában nyaraló híres magyarok bemutatásával rajzolják meg a 19. század végi korszak fürdőéletet.



Korabeli dokumentumokból, könyvekből, képekből és más tárgyakból állította össze Benkő Andrea a Fiume magyar emlékezete című kiállítást is. A tárlat főleg Skultéty Csabának az Országos Széchényi Könyvtár által kezelt gyûjteményére építve mutatja be az olaszok, horvátok és a magyarok együttélését az Adria partján. A harmadik kiállítás teljesen elüt az előzőektől, a kortárs hazai szakrális szobrászat kiemelkedő alakja, a Zsámbékon élő Sándor Antal mutatkozik be bibliai témájú munkái mellett végtelen harmóniát sugárzó nonfiguratív munkáival és többségében absztrakt festményeivel. Sokat beszélnek arról, hogy mi a történelem feladata. Történészként azt mondhatom, hogy taníthat bennünket sok mindenre, mint az élet tanítómestere. De két nép esetében a legfontosabb, hogy a közös múlt nem elválaszt, hanem összeköt bennünket – fogalmazta meg a horvát, olasz, magyar emlékeket bemutató kiállítások legfontosabb üzeneteként Katona Csaba történész, az MTA Történettudományi Intézete kutatója a megnyitón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!