Balatonfüred

2014.07.20. 12:10

Dumafüred: móka és kacagás tíz napig

Balatonfüred - Idén harmadszor rendezi meg a Dumaszínház a nyár egyik legnépszerűbb eseményét, a DumaFüred fesztivált. Július 25-től augusztus 3-ig új helyszínen, a Balaton Szabad- idő- és Konferenciaközpont szabadtéri színpadán várja a programsorozat a közönséget.

Gajdos József

A tíz napon át tartó humorfieszta most is a stand-up műfaj legnagyobbjait vonultatja fel. A színpadra lépő humoristák közül Kovács András Péterrel beszélgettünk.

- Egyik kollégája azt mondta, nekünk a Balaton is Riviéra, Hadházi László nem menne üdülni a Balatonnál tovább, és ön?

- Kicsit félek a múltkori vírusbotrány miatt, ugyanis a családdal együtt jövünk majd a tóhoz, ezért a három gyerekemet csak akkor engedem a Balatonban fürdeni, ha látom, hogy a kollégák is így tesznek. Ez most egy kicsit megtépázta a Balaton nimbuszát, de majd mi helyrebillentjük az egyensúlyt a Dumafüreddel Egyébként pedig imádom a Balatont, kicsi gyerekkorom óta.

- Füreden tíz nap alatt hatszor lép színpadra, ennél többször, nyolc fellépésen csak Hadházi László szórakoztatja a fesztivál nézőit. Hogyan bírják a strapát?

- Nagyon várjuk minden évben a nyári sorozatot, ide spórolunk a tréfáinkkal, erre a tíz napra tartogatjuk a jó poénokat. Ugyanakkor ez az időszak, a közönség szeretete, tapsa, a siker hihetetlen mértékben feltölt bennünket energiával, ami kitart egészen a következő nyárig.

- Legendás a Dumaszínház tagjainak a közös ötletelése, poéngyártása. A határidők szorításában jobban megy csapatban a munka?

- Nem igazán a közeli fellépés inspirál bennünket, amikor például a kabaréfelvételre készülünk. Inkább a többiek agymenése vált ki belőlünk egyre újabb poénokat, rátromfolunk a másikra, van, amikor rá sem ismerünk a kezdeti viccmorzsákra, annyira megváltoznak azok a közös ötleteléskor.

- És a fellépések, az előadások hogyan változtatják meg a poénokat?

- Mivel minden alkalommal mások a körülmények, más a közönség, ezért folyamatosan alakulnak, de amikor a tévében elhangzik, az az utolsó alkalom, utána nincs tovább, mást kell kitalálni.

- Nem irigylésre méltó a humoristák helyzete, mert állandó stressz alatt dolgoznak, a nézők mindig valami újat várnak tőlük, ellentétben az énekesekkel, akik évtizedekig ugyanazokkal a slágerekkel vígan elélnek...

- Ezért igyekszünk nyitott szemmel járni, hogy napra készek legyünk mindenből. A pihenés mellett nekem az vált be, hogy egyszerre több vasat tartok a tűzben, több munkán dolgozom, és az egyik észrevétlenül hozza magával a másikhoz a poénokat.

Kovács András Péter nagyon várja minden évben a nyári dumafesztivált, ide spórol a poénjaival (Fotó: Georgíj Merjas)

 

- Kedveli a zenét, gitározik is, erre épül a Duma Szving. Aki még nem látta ezt a műsort, mivel csinálna kedvet hozzá?

- Ezt a programot egy nyilvános házibulinak mondanám, egy olyan koncert, ahol zenélés közben humorizál három jó barát.

- És a legújabb műsora, a Duma Roast?

- Ennek Füreden még csak a harmadik előadását tartjuk, az eddigi fellépéseken nagyon bejött a műsor a közönségnek. Bokszmeccs , ahol oda-vissza mindenki megkapja a magáét. Négy stand-upos - Kiss Ádám, Dombóvári István, Benk Dénes és jómagam - állandó díszvendége a gyilkos humorú Ganxsta Zolee, aki telitalálat erre a szerepre. Vele heccelődünk az előadáson, megpróbáljuk leégetni, de ő sem marad az adósunk.

- Melyik volt a legemlékezetesebb a humorfesztiváli előadások közül?

- Négy éve volt egy feledhetetlen DumaJam, még Nagyvázsonyban. Kicsit izgultunk, így hát kollégáimmal, Aranyosival és Hadházival alaposan felpörgettük magunkat. Pálinka, fröccs, kávé követte egymást több körben, majd olyan feledhetetlen előadást tartottunk, hogy azóta is emlegetjük egymás között.

- Mit ígér a füredieknek?

- Igazi poén kavalkádot,

A Dumafüred fesztivált július 25. és augusztus 3. között tartják, megyekártyás előfizetőink a veszprémi ügyfélszolgálati irodában vehetnek belépőket az előadásokra. A Kossuth utcai Napló ügyfélszolgálaton a készlet erejéig húsz százalék kedvezménnyel vásárolhatók meg a jegyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!