Belföld

2009.05.05. 09:05

Kényszervallatott három rendőr Szombathelyen

Győr, Szombathely - Kényszervallatás és súlyos testi sértés miatt jogerősen felfüggesztett börtönt kapott egy immáron csak volt szombathelyi rendőr, két társát pedig pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság. A sértett hétrendbeli bűncselekményt ismert be, azok után, hogy a körzeti megbízottak megütötték és megrugdosták.

nincs nev

Még 2005-ben történt, hogy három szombathelyi rendőr (akikről a Vas Népe úgy tudja, körzeti megbízottak voltak) egy toronyi férfit falopás közben tetten ért. Az illető elismerte bűnét (amiért később pénzbüntetést kapott a bíróságtól), csakhogy a rend őrei további bűncselekményekkel is megkínálták. Hétvégi házak betörése, fűnyírógép ellopása és ehhez hasonlók szerepeltek a rendőrök listáján, de a toronyi férfi tagadott, mondván azokhoz az ügyekhez neki semmi köze.

A három rendőr nem hagyta annyiban a dolgot, egyikük, az elsőrendű Cs. A. pofon vágta a férfit, aki az ütéstől a földre került, majd a másik két vádlott (M. A. és T. A.) megrugdalta a földön fekvő embert. A meggyőzés eme formája meghozta a hatását: a toronyi férfi hétrendbeli bűncselekményt ismert be, majd aláírta a jegyzőkönyvbe foglalt vallomását.

A vallatás miatt a sértett feljelentést tett, és az eljárás során bebizonyosodott, hogy megtörtént az eset, és a három, immáron volt rendőr ellen a Vas Megyei Bíróságon kényszervallatás és súlyos testi sértés miatt indult eljárás. Mivel a három vádlott tagadott, a bíróságok az egyéb bizonyítékok mérlegelése nyomán hozott ítéletet. A képzeletbeli mérleg egyik serpenyőjében a három rendőr elmondása szerepelt, a másikban a sértett (akinek a bántalmazás következtében beszakadt a dobhártyája) váltakozó tartalmú előadása. Bár ebben volt némi cikk-cakk, a férfi következetesen állította, hogy megverték, mindvégig ugyanúgy mondta el, miként került kapcsolatba a rendőrökkel, hogyan és hol bántalmazták, felismerte a vádlottakat. Ugyancsak a sértett állítását erősítette az orvos szakértő véleménye, illetve a kórházi zárójelentés, és a sértettet kezelő orvosok nyilatkozata is.

A megyei bíróság ezek alapján bűnösnek találta a vádlottakat, akik közül a másod- és a harmadrendű egyaránt 50 ezer forint pénzbüntetést kapott. Ők tudomásul vették a büntetést, az elsőrendű Cs. A. viszont fellebbezett az ítélet miatt, ami a 8 hónap, két évre felfüggesztett börtön volt, illetve a bíróság előzetes mentesítésben részesítette őt (vagyis a büntetett előélethez fűződő joghátrányt anullálta).

A Győri Ítélőtábla az ügyben nemrégiben mondta ki a végső szót. A fellebbviteli bíróság megállapította: a vádlott fellebbezése nem alapos, mert a megyei bíróság törvényes eljárásban helyes tényállást állapított meg, megfelelő büntetést szabott ki a vádlottra - közölte a Vas Népe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!