Belföld

2009.05.13. 14:12

MSZP: a vagyon is befolyásolhatja az ingatlanadó mértékét

Budapest - A vagyon nem adó alá kerülne, annak mértéke az ingatlanadó súlyozásánál lehet szempont - mondta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Szausev Xénia

A kormány egy hosszú távú folyamat részeként szeretné az ingatlanadót pontosítani, de sokkal jobb, ha ezt vagyonadóként kezeljük - fogalmazott a kormánypárti politikus, reagálva az ingatlanadóval kapcsolatos, napokban megjelent sajtóhírekre.

Szanyi Tibor szerint az ingatlanadónál többféle szempontot is figyelembe vennének: a négyzetmétert, az elhelyezkedést, a minőséget, a jövedelmi helyzetet, az ingatlannal kapcsolatos közüzemi kiadásokat, illetve az összvagyont is, amelynek felbecslése elképzelhető, hogy önkéntes vagyonbevallás alapján történne.

Kérdésre válaszolva a politikus az úgynevezett skandináv modellre hívta fel a figyelmet, amely szerint a polgárok minden évben vagyonbevallást tesznek: a dokumentumban fel kell sorolniuk a hajót, a műkincset és minden egyéb értéket.

A jövedelmi helyzettel kapcsolatban megjegyezte: ha valaki nyugdíjasként él, az nem feltétlenül jellemzi jövedelmi helyzetét, hiszen nagyon sok nyugdíjasnak van egyéb jövedelme.

A politikus azt mondta, mentességeket nagyon nehezen tud elképzelni. Szavai szerint egy nagyon enyhe, négyzetméteralapon kivetett adót bárki "méltányosan bevállalhat" még akkor is, ha nincs számot tevő jövedelme.

Szanyi Tibor többször is hangsúlyozta, hogy a kormány az ingatlanadóval kapcsolatos javaslatát még nem terjesztette be az Országgyűlésnek, hanem egy munkaanyagot tett le a frakció elé. A következő hetek szakmai vitáiban alakul ki a végleges javaslat - fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon jelenleg is szednek ingatlanadót, amelynek kivetéséről az önkormányzat dönthet, amelyek fele ki is veti. A kabinet célja ezeknek a szabályoknak az egységesítése - hangoztatta.

Szanyi Tibor szerint "nem ördögtől való" annak felvetése sem, hogy az állam is fizessen ingatlanadót.

Mint mondta, ez jótékony hatással lehetne egyes állami intézményekre, amelyek megfontolhatnák, hogy megfelelő ingatlanban vannak-e. Utalt arra, hogy a MÁV ingatlanvagyona 90 százalékát nem, vagy messze rossz hatékonysággal használja ki.

Szanyi Tibor szerint "kamu a köbön" a Fidesz azon kijelentése, hogy kormányra kerülve eltörölnék az ingatlanadót, hiszen a költségvetéshez szükséges forrásokat elő kell teremteni.

"Abszolút valószerűtlennek tartom, hogy a Fidesz a mai ismert adónemek közül bármit is különösebben megszüntetne, annál is inkább, mert az ő programjában is szerepel egyébként a vagyonadónak valamiféle kiterjesztése" - fogalmazott.

Bajnai Gordon miniszterelnök korábbi kijelentését nem túl szerencsés elszólásnak nevezte a politikus, aki szerint a kormányfő bocsánatkérést az MSZP-frakció jó néven vette. Bajnai Gordon szerdán elnézést kért az ingatlanadó kapcsán tett hétfői kijelentéséért, amikor azt mondta: el lehet adni azt az ingatlant, amelyet nem tudnak fenntartani.

Az MSZP-frakció kedden tárgyalta a 2010-es adóelképzeléseket, amelyekben többek között szerepel sávos, 0,2 és 1 százalék közötti ingatlanadó bevezetése.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke kedden azt mondta, pártja elutasítja az ingatlanadót, és a párt elnöksége olyan határozatot hozott, hogy ha a következő választások után kormányra kerül, akkor mindenképpen eltörli.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!