Belföld

2009.09.10. 15:32

Magyar-Szlovák - Tizenegy pontos nyilatkozatot fogadtak el Szécsényben

Szécsény - Tizenegy pontos közös nyilatkozatot fogadott el Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön Szécsényben, a Forgách-kastélyban tartott találkozón.

MTI

Bajnai Gordon a Robert Ficóval közösen tartott - a tervezettnél egy órával később kezdődött - sajtótájékoztatón bejelentette: a 11 pontos nyilatkozat része, hogy mindkét fél elfogadja az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait a szlovák nyelvtörvény módosítására vonatkozóan.
    
A két ország intenzív, gyors folyamatot indít annak érdekében, hogy a vitás kérdéseket a főbiztos ajánlásai alapján rendezze a kétoldalú vegyesbizottság keretein belül - tette hozzá.
    
A magyar miniszterelnök tájékoztatása szerint - bár érdemben eltérő jogértelmezésük van Sólyom László Révkomáromba tervezett látogatásáról - mindketten sajnálatosnak tartják azt, ami a magyar államfővel történt. 
    
Szakértői egyeztetés lesz az ilyen látogatások normáiról, hogy a jövőben ne történhessen ilyen - közölte. Augusztus 21-én a szlovák hatóságok nem engedték Szlovákia területére a magyar köztársaság elnökét.
    
Bajnai Gordon hangsúlyozta: nem szűntek meg mindenben a véleménykülönbségek, de a találkozó lehetőséget ad arra, hogy közös akarattal, fegyelmezetten, lépésről-lépésre megpróbálják rendezni a két ország viszonyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!