Belföld

2009.10.19. 09:08

VDSZSZ: sikeres volt a hétfői sztrájk

Budapest - Sikeresen hirdette meg sztrájkját hétfőn a VDSZSZ, eredménye a munkabeszüntetésnek azonban csak akkor lehet, ha a kormány - legkésőbb a kollektív munkaügyi vita keddi tárgyalásán - visszavonja a közösségi közlekedés átalakítására tett minden javaslatát - mondta el Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke sajtótájékoztatón hétfőn.

MTI

Hozzátette: a VDSZSZ sztrájkbizottságának döntése alapján a hétfőn nulla órakor megkezdett sztrájkot az ország teljes területén felfüggesztették reggel 9 órakor, azonban ha kedden eredménytelenek lesznek a tárgyalások, a szakszervezet mérlegelni fogja a munkabeszüntetés folytatásának lehetőségét.

Ismertette: körülbelül 1.500 munkavállaló vett részt a hétfői sztrájkban, akik pont elegen voltak ahhoz, hogy stratégiai pontokon bénítsák meg az ország vasúti közlekedését.

Kifogásolta ugyanakkor, hogy információi szerint sok állomáson leváltották a sztrájkoló munkavállalókat - ami törvénytelen -, míg olyan eset is akadt, ahol a tervek szerint jövőre megszűnő állomás vezetői álltak be dolgozni a sztrájkoló vasutasok helyett.

Az elégséges szolgáltatásokról folytatott tárgyalások Gaskó István szerint azért nem voltak sikeresek, mert a MÁV nem volt hajlandó elfogadni az április 30-i megegyezést, így a káoszért csak a vasúttársaság tehető felelőssé.

A VDSZSZ továbbra sem tartja megalapozottnak a közösségi közlekedés kormány által tervezett átalakítását, mivel úgy vélik, hogy ilyen nagyságrendű döntéshez több éves előkészítő munkára van szükség.

Gaskó István szerint az átalakítás hatásai csak a következő kormány ideje alatt mutatkoznak meg, így a jelenlegi kormány semmilyen felelősséget nem vállal döntéséért.

A minisztérium által a szakszervezet részére megküldött 2009/2010-es menetrendtervezetről elmondta: a kormány egyelőre 30, összesen 1.019 kilométer hosszú vasútvonalat akar megszüntetni, ezek azonban csak 1-2 milliárdos megtakarítást jelentenének. Ezért várhatóan még számos vonalat megszüntet a kormány, hogy elérje a tervezett 40 milliárd forintos megtakarítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!